Berlin računa na alternativni način snabdevanja

Nemačka prekida uvoz nafte iz Rusije

EUVesti

16.5.2022 08:52 Autor: Vladimir Jokanović 7

Nemačka prekida uvoz nafte iz Rusije Nemačka prekida uvoz nafte iz Rusije
Nemačka planira da prestane da uvozi rusku naftu do kraja godine čak i ako Evropska unija ne bude uspela da se dogovori o zabrani... Nemačka prekida uvoz nafte iz Rusije

Nemačka planira da prestane da uvozi rusku naftu do kraja godine čak i ako Evropska unija ne bude uspela da se dogovori o zabrani uvoza na nivou EU u svom šestom paketu antiruskih sankcija, naveli su vladini zvaničnici u Berlinu.

Dogovori o alternativnom snabdevanju Nemačke napreduju i vlada je uverena da može da reši preostale logističke probleme u narednih šest do sedam mesecu, rekli su zvaničnici u Berlinu pod uslovom anonimnosti, prenosi Bloomberg.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU razgovaraće u ponedeljak u Briselu o sledećoj rundi sankcija, a diplomate su najavile odlaganje postepenog uvođenja zabrane uvoza nafte iz Rusije nakon što se Mađarska usprotivila, zbog procene da bi to bilo previše štetno za njenu ekonomiju.

Vlada nemačkog kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) odlučna je da nastavi sa svojim nacionalnim planom u okviru evropskih kazni Rusije zbog njene vojne intervencije u Ukrajini, navode izvori. Vlada nije precizirala iz kojih zemalja će nadoknaditi nedostatak nafte.

Udeo nemačkog uvoza sirove nafte iz Rusije opao je na 12 odsto sa 35 odsto koliko su uvozili pre početka rata u Ukrajini, prema Ministarstvu ekonomije u Berlinu. Preostali izazovi uključuju dovoljno alternativnog uvoza za ključnu rafineriju na istoku Nemačke koja se u velikoj meri snadbeva kroz naftovod „Družba“, kojim upravlja Rosneft.

Rafinerija za preradu nafte u Švedu, koja obezbeđuje gorivo za međunarodni aerodrom u Berlinu, većinu benzinskih pumpi u glavnom gradu i državi Brandenburg, moraće da osigura snabdevanje preko nemačke luke Roštok.

 • jelena93

  16.5.2022 #1 Author

  Pokajaće se verovatno vrlo brzo zbog ove odluke..

  Odgovori

 • Dzebac

  16.5.2022 #2 Author

  Videce da grese, ipak rusi imaju najvise resursa.

  Odgovori

 • ZVE84

  16.5.2022 #3 Author

  E pa srećno im bilo! Shvatiće… Kad tad.

  Odgovori

 • Pasparrtu

  16.5.2022 #4 Author

  Velika greska koju smatram da nece imati priliku da isprave

  Odgovori

  • SNEZANA

   17.5.2022 #5 Author

   Tacno,Rusi I’m nece dati drugu priliku

   Odgovori

 • TATJANA

  16.5.2022 #6 Author

  Iako upadaju u problem, drze se plana

  Odgovori

 • MAJALG

  22.5.2022 #7 Author

  Ovo je jedna od retkih ekonomija koja bi mogla da se usudi na ovakav potez, ali opet ce se to osetiti.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...