Nagoveštaj promene monetarne politike u evrozoni

ECB sprema povećanje kamata u julu

BankeEUNovacVesti

12.5.2022 11:39 Autor: Vladimir Jokanović 2

ECB sprema povećanje kamata u julu ECB sprema povećanje kamata u julu
Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde) signalizirala je da će podržati podizanje referentne kamatne stope ECB u julu, što je navelo... ECB sprema povećanje kamata u julu

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard (Christine Lagarde) signalizirala je da će podržati podizanje referentne kamatne stope ECB u julu, što je navelo ekonomiste na zaključak da gotovo sigurno sledi prvo povećanje za poslednjih deset i više godina.

Predsednica ECB navela je da očekuje da će banka prestati da širi bilans stanja kupovinom obveznica „početkom trećeg tromesečja“ i da će onda povećati kamatne stope „neko vreme“ nakon toga, što bi „moglo da znači period od samo nekoliko nedelja“, rekla je Lagard, prenosi Financial Times.

Lagard je dodala da bi „radnje koje demonstriraju našu posvećenost stabilnosti cena“ bile ključne za obezbeđivanje sa očekivanja preduzeća i domaćinstava o budućoj inflaciji ne porastu dalje i da testiraju kredibilnost centralne banke. Inflacija u evrozoni dostigla je u aprilu rekordnih 7,5 odsto.

ECB bi trebalo da podigne kamatne stope u julu kako bi zaustavila rast visoke inflacije, rekao je ranije šef nemačke Bundesbanke Joakim Nagel (Joachim Nagel), jedan od mnogih kreatora politike koji pozivaju na brze promene kamatne stope, prenosi Reuters.

Nagel je rekao da bi ECB trebalo da prekine kupovinu obveznica krajem juna, a zatim da podigne stopu na depozite na svom sledećem sastanku. On je pokušao da umanji zabrinutost zbog povećanja troškova kreditiranja zaduženih zemalja.

„Ako pristigli podaci i naša nova projekcija potvrde ovaj stav u junu, zalagaću se za prvi korak ka normalizaciji kamatnih stopa ECB u julu“, rekao ej Nagel. Očekivano julsko povećanje depozitne stope ECB, nakon osam godina negativne vrednosti, koja je trenutno na rekordno niskih minus 0,5 odsto, bio bi izuzetan preokret za ECB.

Izvor: FT

Pre nekoliko meseci ECB je ocenila da je takav potez „malo verovatan“, a sada mnogi, uključujući šefa francuske centralne banke pozivaju da se stope vrate na pozitivnu teritoriju ove godine, što bi verovatno zahtevalo tri odvojena povećanja od po 25 baznih poena.

Promena u očekivanjima postala je vidljiva na finansijskim tržištima, sa porastom prinosa na obveznice širom sveta, a posebno za zaduženije zemlje kao što je Italija. To je podstaklo debatu unutar ECB o stvaranju novog alata za obuzdavanje razlike između kamata koje primaju slabiji zajmoprimci i Nemačka koja je sigurna.

Nagel je međutim rekao da za sada ne treba žuriti s tim i da bi ECB trebalo da se fokusira na inflaciju. „Rizik od prekasnog delovanja se primetno povećava. Što se inflatorni pritisci više šire, to je veća potreba za veoma snažnim i naglim povećanjem kamatnih stopa“, rekao je šef Bundesbanke. Iako je inflacija prvenstveno podstaknuta rastućim cenama energenata, postoje „uznemirujući dokazi“ da rast cena dobija na zamahu i da je sve rasprostranjeniji, ocenio je Nagel.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...