još jedan evropski ekonomista priznaje trendove stagflacije

Oli Ren očekuje povećanje kamatnih stopa ECB u julu

BankeEUNovacVesti

9.5.2022 08:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Oli Ren očekuje povećanje kamatnih stopa ECB u julu Oli Ren očekuje povećanje kamatnih stopa ECB u julu
Evropska centralna banka bi trebalo da počne da povećava troškove pozajmljivanja u julu kako bi sprečila da se inflacije otme kontroli, rekao je član... Oli Ren očekuje povećanje kamatnih stopa ECB u julu

Evropska centralna banka bi trebalo da počne da povećava troškove pozajmljivanja u julu kako bi sprečila da se inflacije otme kontroli, rekao je član Saveta ECB Oli Ren (Olli Rehn).

„Vidimo znake efekata drugog kruga inflacije“, rekao je Ren u intervjuu u Salcburgu, gde je prisustvovao seminaru Globalna Evropa. „Važno je da pošaljemo signal da viša inflaciona očekivanja kojima smo trenutno svedoci neće postati ukorenjena.“

Guverner finske centralne banke je rekao da je „razumno da ćemo što pre, po mom mišljenju u julu, početi da povećavamo stope u skladu sa našom normalizacijom monetarne politike. I očekivali bismo da ćemo kada dođe jesen biti na nuli.”

Suočeni sa rekordnom inflacijom – delimično izazvanom ruskom invazijom na Ukrajinu – zvaničnici ECB se sve više udružuju oko julskog povećanja stope, a čak i istorijski više skloni smanjivanju članovi Saveta, poput Rena, podržavaju takav potez, piše Bloomberg.

U isto vreme, izgledi za prvo povećanje u više od deset godina izazivaju zabrinutost zbog pada prinosa na obveznice slabijih ekonomija evrozone. Eksperti ECB trenutno osmišljavaju zaštitni mehanizam koji bi bio dostupan za upotrebu protiv stresa na tržištu duga izazvanog šokovima van kontrole pojedinačnih vlada.

„U našoj kutiji alata u rezervi je neka vrsta instrumenta koji bi pomogao da se suprotstavimo mogućoj neopravdanoj fragmentaciji finansijskih uslova u Evropi“, istakao je Ren.

Ipak, rekao je da će izneti „teme za iznošenje određenih principa instrumenta bez stvaranja pravnog instrumenta, jer ne znamo tačnu prirodu krize“.

Rat u Ukrajini na granici evrozone ometa oporavak regiona od pandemije korona virusa. ECB bi trebalo da objavi nove ekonomske projekcije u junu nakon što je već snizila svoje prognoze rasta u martu.

„Vidimo neke tendencije stagflacije“, poručio je finski ekonomista.

  • MAJALG

    29.5.2022 #1 Author

    Naredni period pun turbulencija ce odrediti rast kamatne stope, ali sa ovakvim trendom izvesno je da ce rasti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.