Zabrinjavajući rezultati u evrozoni

Rast inflacije i usporavanje ekonomija

EUVesti

29.4.2022 15:28 Autor: Vladimir Jokanović 9

Rast inflacije i usporavanje ekonomija Rast inflacije i usporavanje ekonomija
Godišnja stopa inflacije u evrozoni ponovo je porasla u aprilu, stabilizujući se na najvišem nivou u istoriji monetarne zajednice. Potrošačke cene porasle su u... Rast inflacije i usporavanje ekonomija

Godišnja stopa inflacije u evrozoni ponovo je porasla u aprilu, stabilizujući se na najvišem nivou u istoriji monetarne zajednice. Potrošačke cene porasle su u aprilu za 7,5 odsto na godišnjem nivou, nakon porasta od 7,4 odsto u martu, prema prvoj proceni koju je u petak objavio Eurostat.

Osnovni indeks potrošačkih cena, koji isključuje nestabilnije kategorije hranu i energiju, porastao je za 3,5 odsto u aprilu, nakon rasta od 2,9 procenata u martu, prenosi Market Watch. Cene energije porasle su za 38 odsto u aprilu, što je usporavanje u odnosu na 44 odsto u martu.

Ekonomski rast evrozone usporen je na 0,2 odsto u prvom kvartalu tekuće godine sa 0,3 odsto u poslednjem kvartalu prošle godine. Ukupni ekonomski rast evrozone u 2021. godini iznosio je pet procenata. Gledajući unapred, očekuje se da će neizvesnost izazvana ratom u Ukrajini, kao i da će rastuća inflacija dodatno ugroziti rast.

Nemačka je za dlaku izbegla recesiju, dok je francuska ekonomija stagnirala. Italijanska ekonomija se smanjila, a ekonomski rast u Španiji je usporen više od očekivanja, prenosi Bloomberg.

Kratkoročni izgledi Evrope izuzetno su neizvesni, a još jedna runda antiruskih sankcija, uključujući mogućnost embarga na uvoz nafte, predstavlja dodatni rizik za industriju, dok rekordna inflacija i naglo opadanje raspoloženja ugrožavaju potrošačku potražnju, komplikujući napore ECB da povuče podsticaje i poveća kamatne stope.

Nemačka je zabeležila u prvom kvartalu rast BDP za oko 0,2 odsto, a Španija za 0,3 procenta. Francuska ekonomija ostala je na nuli, dok je italijanska ekonomija oslabila za 0,2 odsto. Očekuje se da će podaci kasnije u petak potvrditi da je ekonomski rast u monetarnoj Uniji bila 0,3 odsto.

 • SUNCOKRET

  29.4.2022 #1 Author

  Nista neočekivano s obzirom da se rat u Ukrajina nadovezao na koronu.

  Odgovori

 • SNEZANA

  29.4.2022 #2 Author

  Nazalost,sve je to uzrocno-posledicno…

  Odgovori

 • GOCA BG

  29.4.2022 #4 Author

  To je do sada,a sta ce tek biti…

  Odgovori

 • kaćica

  29.4.2022 #5 Author

  To je sve klackalica.

  Odgovori

 • BOLEK

  30.4.2022 #6 Author

  Bice nam jos gore?

  Odgovori

 • LUKA

  1.5.2022 #7 Author

  Sve dok traje rat u Ukrajini bice ovako I gore svi trpimo posledice

  Odgovori

 • JOVANA

  4.5.2022 #8 Author

  To je sve posledica

  Odgovori

 • DJORDJE1

  4.5.2022 #9 Author

  Inflacija svakim danom sve veća, a ekonomija postepeno slabi na žalost…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...