početak primene očekuje se od 1. januara 2023. godine

Evropska komisija predstavila akt za doprinos u borbi protiv klimatskih promena

EkologijaEUU fokusuVesti

2.2.2022 18:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Evropska komisija predstavila akt za doprinos u borbi protiv klimatskih promena Evropska komisija predstavila akt za doprinos u borbi protiv klimatskih promena
Evropska komisija predstavila je u sredu akt o taksonomiji klimatski održivih delatnosti, koji treba da doprinese borbi protiv klimatskih promena, a u njoj su, uprkos... Evropska komisija predstavila akt za doprinos u borbi protiv klimatskih promena

Evropska komisija predstavila je u sredu akt o taksonomiji klimatski održivih delatnosti, koji treba da doprinese borbi protiv klimatskih promena, a u njoj su, uprkos protivljenju nekih članica EU, obuhvaćene i određene energetske delatnosti iz sektora gasa i nuklearne energije.

Komisija je u saopštenju navela da je cilj taksonomije da usmerava privatna ulaganja u delatnosti potrebne za ostvarenje klimatske neutralnosti. Ocenjuje se da EU uz velika privatna ulaganja može do 2050. godine da ostvari klimatsku neutralnost, prenosi Beta pozivajući se na Euroactiv Srbija.

Komisija je ocenila da su „izdvojene delatnosti u oblasti gasa i nuklearne energije usklađene sa klimatskim i ekološkim ciljevima EU“ i da su privatna ulaganja u te oblasti važna za tranzicioni period do potpunog napuštanja delatnosti koje zagađuju životnu sredinu, kao što je proizvodnja uglja.

U saopštenju se naglašava da će te delatnosti u oblasti gasa i atomske energije moći da budu smatrane prelaznim delatnostima pod uslovom da ispune „jasne i stroge uslove“ utvrđene u taksonomiji.

„Za delatnosti u oba sektora uslov je da doprinose tranziciji prema klimatskoj neutralnosti. Za delatnosti u sektoru nuklearne energije da ispunjavaju sve zahteve nuklearne bezbednosti i zaštite životne sredine. Za delatnosti u sektoru gasa da doprinose prelasku sa uglja na obnovljive izvore energije. Na sve te delatnosti primjenjuju se i specifični dodatni uslovi, koji su navedeni u aktu koji je usvojila Evropska Komisija“, navodi se u saopštenju.

Pored toga, preduzetnici će imati specifičnu obavezu objavljivanja informacija o svojim delatnostima u oblasti gasa i nuklearne energije, navela je Komisija.

Dodaje se da je usvojeni tekst rezultat konsultacija sa stručnom radnim grupom članica EU za održivo finansiranje, a da su uvaženi i komentari Evropskog parlamenta, na osnovu čega je Komisija, između ostalog, prilagodila kriterijume tehničke provere i zahteve za objavljivanje informacija da bi bili jasniji i korisniji.

Foto: Unsplash.com

Izvršni potpredsednik Evropske komisije za ekonomiju koja radi za ljude Valdis Dombrovskis rekao je da je klimatska neutralnost „misija i obveza“ i da je usvojeni akt „podrška pravednoj privrednoj tranziciji EU i most prema sistemu zelene energije iz obnovljivih izvora.

„Njime ćemo ubrzati privatna ulaganja koja su nam potrebna već u ovoj deceniji, povećati transparentnost i objavljivanje informacija, tako da ulagači mogu da donose utemeljene odluke, čime će se izbeći i manipulativni zeleni marketing“, rekao je Dombrovskis.

Komesarka za finansije Mejred Mekginis (Mairead McGuinness) izjavila je da je povećanje privatnih ulaganja u tranziciju preduslov za ostvarenje klimatskih ciljeva EU.

„Utvrdili smo stroge uslove jer želimo da olakšamo finansijsku podršku tranziciji i napuštanju štetnih izvora energije kao što je ugalj. Osim toga, nastojimo da povećamo transparentnost tržišta i na taj način investotorima olakšamo odlučivanje o ulaganjima u sektorima gasa i nuklearne energije“, rekla je Mekginis.

Kao naredni korak, Usvojeni akt će biti dostavljen Evropskom parlamentu i Savetu EU, koji su Komisiju i ovlastili za njegovo usvajanje. Parlament i Savet će imati četiri meseca za proveru dokumenta i eventualne prigovore.

Nakon isteka tok roka i ako ne bude prigovora, akt će stupiti na snagu, a počeće da se primenjuje od 1. januara 2023. godine.

Pojedine zemlje članice imale su primedbe na predloženu taksonomiju, posebno na uključivanje nuklearne kao održive energije, ali su ostale u manjini, a i eventualne primedbe u Savetu EU moraju biti usvojene kvalifikovanom većinom.

  • Zorica S.

    3.2.2022 #1 Author

    Evropska komisija svake god.izlaze svoje novevplanove protiv klimatskih promena ali ne deluje brzo,ti planovi trebaju sto pre da se sprovedu u delo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...