poruka ministara tri vodeće evropske ekonomije

Evropska unija mora da poboljša saradnju u industrijskoj politici

Vesti

9.4.2024 18:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Evropska unija mora da poboljša saradnju u industrijskoj politici Evropska unija mora da poboljša saradnju u industrijskoj politici
Kako bi osigurala stratešku autonomiju i parirala sve snažnijoj konkurenciji iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, Evropska unija (EU) mora da poboljša saradnju... Evropska unija mora da poboljša saradnju u industrijskoj politici

Kako bi osigurala stratešku autonomiju i parirala sve snažnijoj konkurenciji iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, Evropska unija (EU) mora da poboljša saradnju u industrijskoj politici, poručili su ministri tri vodeće evropske ekonomije.

„Evropa mora odgovoriti na američki protekcionizam i kineske dampinške cene jednostavnijim propisima za domaću industriju, s manje ideološkog prtljaga i bržim reakcijama, posebno na području ekoloških tehnologija“, rekao je francuski ministar ekonomije Bruno L’ Mer (Bruno Le Maire).

Evropske kompanije, kako je dodao, moraju se takmičiti u ravnopravnim uslovima.

On se založio i za „favorizovanje“ evropskih proizvoda na javnim tenderima, prenosi Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

„Možda bi deo ugovora na javnim tenderima trebalo da se rezerviše za proizvode iz Evrope, propiše 40, 50 ili 60 odsto udela evropskih proizvoda, ili traži najviši kvalitet i ekološki standardi“, naveo je L’e’ Mer.

Nemački i italijanski ministri ekonomije Robert Habek (Robert Habeck) i Albert Urso, bili su oprezniji nakon sastanka u predgrađu Pariza.

Urso smatra da bi mere podrške evropskoj konkurentnosti na području tehnologije trebalo da poštuju propise Svetske trgovinske organizacije (WTO), dok je Habek istakao da su nužni ravnopravni uslovi za evropske kompanije.

„Evropa ne može samo nadzirati sprovođenje propisa, već mora biti akter u ekonomskoj politici“, rekao je Habek.

Prema njegovim rečima, koncept industrijske politike dugo je izazivao negativne reakcije u EU i preovladavala je pretpostavka da će tržište sve regulisati.

„Sada vidimo da to nije tačno. Verovatno nikada nije ni bilo tačno“, poručio je Habek i dodao da su neophodne intervencije kako bi se suzbila nepoštena konkurencija i zaštitila ključna infrastruktura u EU.

Urso je upozorio da Evropa ne sme da postane „muzej na otvorenom“, već mora čuvati autonomiju i nastupati kao zajednica proizvođača.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...