Saopštenje političke grupe Evropskog parlamenta

Evropski Zeleni protiv projekta Jadar

EkologijaEUSrbijaVesti

27.9.2024 15:21 Autor: Vladimir Jokanović 1

Evropski Zeleni protiv projekta Jadar Evropski Zeleni protiv projekta Jadar
Evropski Zeleni izrazili su solidarnost sa građanima Srbije koji se protive nameri srpskih vlasti da dozvole multinacionalnoj kompaniji Rio Tinto eksploataciju litijuma u dolini... Evropski Zeleni protiv projekta Jadar

Evropski Zeleni izrazili su solidarnost sa građanima Srbije koji se protive nameri srpskih vlasti da dozvole multinacionalnoj kompaniji Rio Tinto eksploataciju litijuma u dolini Jadra. To je gusto naseljena ruralna oblast u zapadnoj Srbiji, sa plodnim zemljištem i značajnim rezervama podzemne pitke vode, koje su od izuzetnog značaja za region, saopštili su Zeleni.

Britansko-australijska multinacionalna kompanija Rio Tinto potpisala je 2017. godine Memorandum o razumevanju sa Vladom Srbije za realizaciju projekta Jadar. Građani Srbije su 2021. postali svesni opasnosti projekta i zahtevali njegovo odbacivanje, kao i povlačenje amandmana na zakone o eksproprijaciji i referendumu, strahujući da bi usvajanje ovih zakona olakšalo realizaciju projekta, navedeno je u saopštenju grupe zelenih partija u Evropskom parlamentu.

Koristi od trenutnog projekta eksploatacije litijuma u Srbiji otići će britansko-australijskoj multinacionalnoj kompaniji Rio Tinto, dok će za životnu sredinu i lokalno stanovništvo ostati neizmerna šteta. Sledeće nedelje, Narodna skupština Srbije će održati vanrednu sednicu o rudarenju litijuma na zahtev opozicije, stoji u saopštenju.

„Ne ponavljajmo greške iz prošlosti, kada je žurba za kritičnim materijalima za energiju dovela do zagađenja i poremećaja u društvima. Moraju se održati prave konsultacije i uspostaviti procesi kako bi se osigurala odgovornost pre nego što bilo kakve operacije budu razmatrane, izjavio je kopredsednik Evropske Zelene partije Tomas Vajc (Thomas Waitz).

Prema njegovim rečima, Memorandum o razumevanju između EU i Srbije ne osigurava pravno nijedan od ovih standarda. Evropska unija mora najpre da obezbedi pravni okvir u Srbiji koji će omogućiti ljudima da pozovu Rio Tinto i srpsku vladu na odgovornost, posebno u svetlu ovogodišnje Direktive o dubinskoj analizi, koja zahteva da firme, uključujući one izvan EU, spreče, okončaju ili ublaže negativan uticaj na ljudska prava i životnu sredinu.

Kako bi se izbegao eksploatatorski pristup, EU mora podržati zemlje bogate resursima, omogućavajući im da eksploatišu, obrađuju i recikliraju materijale pod istim uslovima kao unutar EU, kao i staviti prava zajednica, prirode i biodiverziteta u centar svih projekata. Takođe, snažno osuđujemo nasilje, hapšenja i zastrašivanje aktivista koji se protive eksploataciji litijuma, naveli su Zeleni.

  • PAVLE-2005

    28.9.2024 #1 Author

    Ovde je najvažniji novac i tu se priča završava

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.