Predsednik Srbije u intervjuu za britanski list

Vučić: Rudnik litijuma Jadar mogao bi da bude otvoren 2028.

EkologijaInfrastrukturaSrbija

17.6.2024 10:02 Autor: Vladimir Jokanović 3

Vučić: Rudnik litijuma Jadar mogao bi da bude otvoren 2028. Vučić: Rudnik litijuma Jadar mogao bi da bude otvoren 2028.
Ukoliko budu ispunjeni svi ekonomski i ekološki uslovi, kompanija Rio Tinto mogla bi da otvori rudnik litijuma Jadar 2028. godine, najavio je predsednik Srbije... Vučić: Rudnik litijuma Jadar mogao bi da bude otvoren 2028.

Ukoliko budu ispunjeni svi ekonomski i ekološki uslovi, kompanija Rio Tinto mogla bi da otvori rudnik litijuma Jadar 2028. godine, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru za Financial Times.

Prema Vučićevim rečima, predviđena je proizvodnja 58.000 tona litijuma godišnje, što bi bilo dovoljno za proizvodnju 17 odsto električnih automobila u Evropi. To odgovara broju od oko 1,1 milion komada vozila.

Predsednik Srbije izjavio je da „nove garancije“ anglo-australijskog rudarskog giganta (Rio Tinto) i EU izgledaju kao da će rešiti zabrinutost Srbije oko ispunjavanja potrebnih ekoloških standarda na lokaciji Jadar. On je takođe naveo da je uveren da će obezbediti i potrebne obaveze od lidera EU za povezane investicije u Srbiji, kao što su proizvodnja baterija i električnih vozila.

Ako se ispune zahtevi za „celokupan lanac vrednosti plus savršenu ekološku zaštitu“, Vučić je rekao da očekuje da će poslovni i politički lideri doći u Beograd sledećeg meseca na zvaničnu najavu projekta.

„Zaista verujem da bi ovo moglo biti prekretnica za Srbiju i ceo region“, rekao je Vučić.

Vlada Srbije poništila je dozvole Rio Tintu u januaru 2022. godine nakon protesta koje su predvodile ekološke grupe zabrinute zbog zagađenja vode, raseljavanja stanovnika i štete na tom području posle zatvaranja rudnika.

Zvaničnici EU „su mislili da ćemo rudnik dati Kinezima“, rekao je Vučić, ističući da to nije bila namera Srbije „jer smo obećali da ćemo raditi sa EU.“ Vučić je naveo da su neke evropske države pokušale da potkopaju dogovor o rudniku Jadar. „Čak su učestvovali u organizaciji protesta ovde. Pitao sam se, zašto to rade? Izgubiće sve, a Kinezi će zauzeti njihovo mesto“, naveo je predsednik Srbije.

Evropa trenutno nema domaću proizvodnju litijuma i Jadar bi generisao dovoljno da zadovolji 13 odsto predviđene potražnje na kontinentu do 2030. godine, prema podacima kompanije za istraživanje robe Fastmarkets.

Jadar sadrži visokokvalitetni litijum i depoziti rudnika su veliki u poređenju sa drugim globalnim nalazištima, ocenili su analitičari Fastmarketsa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.