Troše neverovatne količine novca i goriva

Evropskim nebom lete hiljade praznih aviona

EkologijaEUU fokusuVesti

11.1.2022 15:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Evropskim nebom lete hiljade praznih aviona Evropskim nebom lete hiljade praznih aviona
Desetine hiljada praznih aviona lete zbog pravila vazdušnog saobraćaja dok bespotrebno zagađuju nebo. To je posebno vidljivo u Evropi, piše belgijski The Bulletin. Nemačka... Evropskim nebom lete hiljade praznih aviona

Desetine hiljada praznih aviona lete zbog pravila vazdušnog saobraćaja dok bespotrebno zagađuju nebo. To je posebno vidljivo u Evropi, piše belgijski The Bulletin.

Nemačka Lufthansa je samo ove zime obavila 18.000 praznih letova zbog pravila Evropske unije koje zahteva od avio-kompanija da izvrše najmanje polovinu svojih redovnih letova kako bi zadržale svoja mesta, tj. slotove na aerodromima.

Pre nego što je počela pandemija, EU je zahtevala od avio-kompanija da ispune 80 odsto svojih planiranih poletanja i sletanja ili rizikuju da prepuste svoje slotove rivalskim prevoznicima. Iako je taj iznos smanjen na 50 odsto 2021. godine, taj broj je i dalje prevelik prema aktuelnoj potražnji putnika.

Lufthansa je već smanjila 33.000 letova pošto je omikron soj korona virusa doveo do otkazivanja putovanja širom sveta – i vladini zvaničnici i sama Lufthansa mole EU da ponovo razmotri pravilo iz ekoloških razloga.

„Dok su u skoro svim drugim delovima sveta u vreme pandemije pronađeni izuzeci iz ekonomskih I ekoloških razloga, EU još uvek nema rešenje“, jadao se izvršni direktor kompanije Lufthansa Karsten Špor (Carsten Spohr) nemačkom listu Frankfurter Allgemeine Zeitung.

I EU i Lufthansa su se, barem na papiru, obavezale da će prepoloviti svoje emisije ugljenika u narednoj deceniji. Međutim, ovaj debakl je u suprotnosti sa tim obećanjima, s obzirom na to da jedna povratna karta iz Njujorka u Evropu doprinosi emisije skoro jedne tone ugljen-dioksida.

Ali regulatori ne popuštaju. Kao što Euronews primećuje, Evropska komisija za transport je do sada signalizirala da neće dalje smanjiti zahteve za obavezne letove ispod 50 odsto, i čak je sugerisala da je trenutno smanjenje više nego dovoljno.

  • Aleksa

    13.1.2022 #1 Author

    Koji je razlog letenja ovih praznih aviona? Avioni su najveći zagađivači atmosfere i svi ekolozi i zaštitinici životne sredine pričaju o tome kako treba da se smanji broj putničkih letova, a prazni avioni lete? Katastrofa.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...