najbolje rezultate od liga "velike petorke" ostvarila italijanska Serija A

Evropsko fudbalsko tržište poraslo 10 odsto u sezoni 2020/21

EULifestyleNovacVesti

19.8.2022 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Evropsko fudbalsko tržište poraslo 10 odsto u sezoni 2020/21 Evropsko fudbalsko tržište poraslo 10 odsto u sezoni 2020/21
Prema 31. godišnjem izveštaju o finansijama u fudbalu Sektora za analizu sportskog poslovanja revizorsko-analitičke kuće Deloitte, na evropskom fudbalskom tržištu u celini prihodi su... Evropsko fudbalsko tržište poraslo 10 odsto u sezoni 2020/21

Prema 31. godišnjem izveštaju o finansijama u fudbalu Sektora za analizu sportskog poslovanja revizorsko-analitičke kuće Deloitte, na evropskom fudbalskom tržištu u celini prihodi su porasli za 10 odsto na 27,6 milijardi evra u sezoni 2020/21 naprema 25,2 milijarde evra u 2019/20 uprkos skoro potpunom odsustvu navijača sa stadiona tokom sezone.

Snažan oporavak u pogledu prihoda na evropskom tržištu, koji su se u sezoni 2019/20 smanjili po prvi put posle više od jedne decenije zbog uticaja pandemije Covid-19, podstaknut je odloženim prihodima od prenosa i uspehom odloženog evropskog turnira u fudbalu Uefa EURO 2020, navodi se u izveštaju.

Najznačajnije lige Evrope, takozvanih “velikih pet“ evropskih liga – sa udelom od 57 odsto na evropskom fudbalskom tržištu – porasle su za tri odsto na 15,6 milijardi evra. Međutim, polarizacija prihoda između i unutar evropskih fudbalskih liga se nastavila dosta intenzivno.

U velikoj meri zahvaljujući odloženim prihodima od prenosa, prihodi klubova engleske Premijer lige porasli su za osam odsto na 5,5 milijardi evra u 2020/21. Nasuprot tome, nemačka Bundesliga – koja je doživela najniži porast ukupnog prihoda od prenosa od “velike petorke“ u 2020/21 – prijavila je pad prihoda od šest odsto na 3,0 milijarde evra.

Prihodi u španskoj La ligi takođe su smanjeni za šest procenata na 2,9 milijardi evra. Klubovi La lige zajedno su zabeležili gubitak operativnog profita po prvi put od kada je Deloitte počeo da prati ove podatke na nivou pojedinačnih klubova, u sezoni 2013/14.

Klubovi u italijanskoj Seriji A ostvarili su najveći procentualni rast ukupnih prihoda od svih liga “velike petorke“ u sezoni 2020/21, koji je iznosio 23 odsto, tj. 2,5 milijardi evra. Na osnovu povećanja prihoda od prenosa od 48 odsto zbog značajnih odlaganja, to je jedina liga koja je prijavila veće kombinovane prihode nego pre početka pandemije Covid-19.

Francuska Liga 1 je dodatno zaostala za Serijom A u smislu prihoda, sa razlikom između ukupnih prihoda ove dve lige koja se udvostručila na preko 900 miliona evra. Prihodi klubova Lige 1 porasli su za samojedan odsto tokom sezone 2020/21. na 1,6 milijardi evra, pošto je smanjenje, a ne odlaganje takmičenja, dovelo do priznavanja veoma ograničenih odloženih prihoda.

Premijer liga je bila jedina od “velikih pet“ koja je prijavila poboljšan ukupni operativni profit u godini, koji je kumulativno porastao sa 55 miliona evra na 541 milion evra. Kada se izuzme Premijer liga, “velika petorka“ je prijavila povećanje ukupnih operativnih gubitaka tokom godine, sa 461 miliona evra na 901 milion evra.

Tim Bridž (Timothy Bridge) vodeći partner u Sektoru za analizu sportskog poslovanja u Deloitteu, objašnjava da su klubovi širom Evrope igrali su značajan deo utakmica iza zatvorenih vrata ili sa smanjenim kapacitetom tokom sezone 2020/21, što je dovelo do skoro potpunog gubitka prihoda od utakmica. “To je dokaz otpornosti industrije, vrednosti bazirane na ugovorima o prenosu i uspehu turnira EURO 2020 da je evropsko fudbalsko tržište ostvarilo stabilan rast u smislu prihoda, tokom prošle godine”, kaže Bridž.

Međutim, važno je ne zanemariti gubitašku poziciju mnogih klubova, objašnjava analitičar. “Uticaj pandemije iz temelja je promenio finansijsko upravljanje evropskog fudbala, pri čemu su lige i klubovi morali da traže spoljna ulaganja i da odgovore na promenu trendova transfernih rashoda i klupskog poslovanja.“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...