Prinosi na obveznice u zastoju, akcije u blagom padu, dok se čekaju posledice vakcinacije

Evropsko tržište hartija od vrednosti čeka injekciju optimizma

BerzaEUNovacVesti

31.3.2021 12:36 Autor: Marko Miladinović 0

Evropsko tržište hartija od vrednosti čeka injekciju optimizma Evropsko tržište hartija od vrednosti čeka injekciju optimizma
Poslednji mesec, pa i čitav kvartal, berzanskog trgovanja u Evropi, završeni su negativnim rezultatom. Investitori su preoprezni, dok je njihova pažnja s jedne strane... Evropsko tržište hartija od vrednosti čeka injekciju optimizma

Poslednji mesec, pa i čitav kvartal, berzanskog trgovanja u Evropi, završeni su negativnim rezultatom. Investitori su preoprezni, dok je njihova pažnja s jedne strane usmerena na blagi rast prinosa na državne obveznice, a s druge, na iščekivanje pozitivnih društveno-ekonomskih posledica masovne vakcinacije na kontinentu.

Dan pošto je nemački DAX indeks zabeležio rekordni rezultat, pokazao je znake stagnacije (-0,01 odsto), francuski CAC 40 prikazao je -0,14 odsto, a FTSE 100 -0,40 odsto, i jedino je Stoxx Europe 600 bio u plusu 0,18 odsto.

U isto vreme, u svetlu vesti da će i Nemačka da razmotri efekte vakcine AstraZeneca, tako što će da ograniči njeno davanje mlađima od 60 godina, i najave današnjeg obraćanja francuskog predsednika Emanuela Makrona zbog loše epidemiološke situacije, ulagači na berzama nisu hteli da se “zaleću” kao u nekoliko odvojenih slučajeva od jeseni, kada su optimistično kupovali akcije farmaceutskih i tehnoloških kompanija.

Međutim, i dvonedeljni blagi rast prinosa na državne obveznice je sada pauziran, pre svega zato što investitori iščekuju najnovije rezutate i predviđanja o inflaciji u zemljama Evrozone.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...