FACEBOOK ĆE MORATI DA NAPUSTI INSTAGRAM I WHATSAPP? Podnete tužbe u SAD zbog monopola

Firme u fokusuKulturaLifestyleSvetU fokusuVesti

10.12.2020 08:44 Autor: Julijana Vincan 0

FACEBOOK ĆE MORATI DA NAPUSTI INSTAGRAM I WHATSAPP? Podnete tužbe u SAD zbog monopola FACEBOOK ĆE MORATI DA NAPUSTI INSTAGRAM I WHATSAPP? Podnete tužbe u SAD zbog monopola
Američka Federalna trgovinska komisija i gotovo sve savezne države tužile su kompaniju Facebook zbog navodnog kršenja antimonopolskih propisa. Iz Federalne trgovinske komisije najavljeno je... FACEBOOK ĆE MORATI DA NAPUSTI INSTAGRAM I WHATSAPP? Podnete tužbe u SAD zbog monopola

Američka Federalna trgovinska komisija i gotovo sve savezne države tužile su kompaniju Facebook zbog navodnog kršenja antimonopolskih propisa.

Iz Federalne trgovinske komisije najavljeno je da će se tražiti odluka koja bi, između ostalog, od Facebooka zahtevala da se odrekne firmi koje je kupila, a među njima su i Instagram, i WhatsApp.

Koalicija saveznih američkih država takođe je zahtevala da se vlasništvo kompanije Facebook nad drugim društvenim mrežama proglasi nezakonitim, preneo je Tanjug pozivajući se na Reuters.

„Gotovo celu jednu deceniju Facebook koristi svoju dominaciju i monopol na tržištu da uništi slabije rivale i uguši konkurenciju, a sve na štetu redovnih korisnika. Od velike je važnosti da se zaustavi ovo predatorsko preuzimanje manjih kompanija i da se poverenje vrati na tržiste“, izjavila je tužiteljka države Njujork, Letiša Džejms (Letitia James), a prenosi AP.

Kompanija Facebook
Foto: Tanjug

Iz sedišta kompanije Facebook saopšteno je da razmatraju optužbe, ocenivši da je reč o presedanu koji će imati uticaj na širu poslovnu zajednicu i ljude koji svakodnevno biraju njihove proizvode.

Facebook je druga velika tehnološka kompanija koja se suočava sa ovakvim pravnim izazovom, pošto je američko Ministarstvo pravde u oktobru iz sličnih razloga tužilo Google.

Neposredno nakon objave ove vesti, akcije firme Facebook, pale su na tržištu novca za tri procenta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...