Firma imala rast prodaje zahvaljujući leku za Covid-19

Farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline beleži pad profita od 22 odsto

BiznisFirme u fokusuSvetU fokusuVesti

9.2.2022 12:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline beleži pad profita od 22 odsto Farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline beleži pad profita od 22 odsto
Iz farmaceutskog giganta GlaxoSmithKline (GSK) saopšteno je da je profit ove kompanije pre oporezivanja niži u odnosu na prošlu godinu, bez obzira na 1,4... Farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline beleži pad profita od 22 odsto

Iz farmaceutskog giganta GlaxoSmithKline (GSK) saopšteno je da je profit ove kompanije pre oporezivanja niži u odnosu na prošlu godinu, bez obzira na 1,4 milijarde funti od prodaje vezane za Covid-19.

Firma je saopštila da je njen profit pre oporezivanja niži za 22 odsto u odnosu na 5,4 milijarde funti, koliko je zaradila prošle godine, piše Reuters.

Iz GSK je rečeno da je kompanija ostala pri odluci da do sredine 2022. godine odvoji poslovanje vezano za zdravstveno osiguranje, uzimajući u obzir da je nedavno odbila ponudu vrednu 50 milijardi dolara da taj sektor proda firmi Unilever.

Rezultati kompanije otkrili su da je velika potražnja za njihovim lekom po imenu Sotrovimab potpomogla rast prodaje vezan za pandemiju i da se sličan nivo prodaje očekuje i ove godine. GSK, međutim, oprezno daje prognoze, uzimajući u obzir “značajno smanjene doprinose” vezane za profit, zbog smanjenih marži za tretmane antitelima. Zato će rast zarade ove godine biti niži od pet do sedam odsto.

U poslednja tri meseca u godini, farmaceutska grupa je prodala značajnu količinu leka Sotrovimaba vrednu 878 miliona funti, ali je profit u četvrtom kvartalu niži od očekivanog za 14 odsto, pa iznosi 706 miliona funti.

  • Milovan94

    9.2.2022 #1 Author

    Farmaceutske kompanije su najveći profit i imale za ove dve godine.

    Odgovori

  • ZVE84

    9.2.2022 #3 Author

    Mnogi su se obogatili na račun Covida 19….

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.2.2022 #4 Author

    Ide im na ruku da ova situacija traje sto duze…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...