Zaokret u politici američke centralne banke

FED napušta otkup obveznica i povećava kamatne stope

BankeNovacSvetVesti

15.12.2021 22:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

FED napušta otkup obveznica i povećava kamatne stope FED napušta otkup obveznica i povećava kamatne stope
Američka centralna banka (FED) saopštila je u sredu da će okončati vanredni pandemijski otkup obveznica u martu i da će otvoriti put za povećanje... FED napušta otkup obveznica i povećava kamatne stope

Američka centralna banka (FED) saopštila je u sredu da će okončati vanredni pandemijski otkup obveznica u martu i da će otvoriti put za povećanje kamatnih stopa na 0,9 odsto do kraja naredne godine, sa sadašnjih takoreći nultih kamata. FED je time signalizirao da napušta politiku sa početka zdravstvene krize.

U novim ekonomskim projekcijama objavljenim nakon završetka dvodnevnog sastanka o politici, zvaničnici predviđaju da će inflacija iduće godine iznositi 2,6 odsto, u poređenju sa 2,2 odsto projektovanih u septembru, prenosi portal Investing.com. Istovremeno, stopa nezaposlenosti pašće na 3,5 odsto.

Kao rezultat toga zvaničnici FED predviđaju da će referentna kamatna stopa morati da poraste na 0,9 procenata do kraja 2022. godine, na 1,6 odsto u 2023. i na 2,1 odsto do kraja 2024. godine. Kamatne stope se približavaju, ali nikada ne premašuju nivoe koji bi se mogli smatrati restriktivnim za ekonomsku aktivnost.

„Ekonomiji više nije potrebna velika (sve veća) podrška politike. Po mom mišljenju, brzo napredujemo ka maksimalnom zapošljavanju“, rekao je predsedavajući FED Džerom Pauel (Jerome Powell).

Scenario koji je izložio FED u kratkim crtama je „meko sletanje“, uz nadu da će se postepeno smanjiti inflacija.

U najnovijim izveštajima i saopštenjima FED izostavljeno je svako pominjanje inflacije kao „prelazne“ ili privremene. Iako je FED uslovio povećanje kamatnih stopa daljim poboljšanjem na tržištu rada, nema razloga za sumnju da će troškovi pozajmljivanja novca porasti iduće godine.

Usporavanjem kupovine obveznica i odlučnim kretanjem ka povećanju troškova pozajmljivanja, kako ocenjuje New York Times, FED prekida fokus ka ekonomskoj ekspanziji i posvećuje se režimu borbe protiv inflacije.

Potrošačke cene u novembru su porasle za 6,8 odsto u odnosu na pre godinu dana, što je najbrži tempo rasta od 1982. godine. FED je prognozirao da će ekonomski rast iduće godine dostići četiri odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...