Uoči ključnog sastanka Evropske centralne banke

Lagard nagovestila kratkoročne mere monetarne politike

AnalizaBankeEUNovacU fokusuVesti

13.12.2021 16:22 Autor: Vladimir Jokanović 0

Lagard nagovestila kratkoročne mere monetarne politike Lagard nagovestila kratkoročne mere monetarne politike
Zasedanje Evropske centralne banke (ECB) u četvrtak trebalo bi da pruži odgovore na ključna pitanja u vezi sa finansijskim stimulansima koji su pokrenuti zbog... Lagard nagovestila kratkoročne mere monetarne politike

Zasedanje Evropske centralne banke (ECB) u četvrtak trebalo bi da pruži odgovore na ključna pitanja u vezi sa finansijskim stimulansima koji su pokrenuti zbog pomoći evropskoj ekonomiji tokom pandemije. Glavno je pitanje koliko dugo će podrška trajati u uslovima neprijatno visoke inflacije i nove pretnje omikron soja Covid-19.

Očekuje se da će ECB potvrditi da će pandemijski program hitnog otkupa obveznica (PEPP) vredan 1.850 milijardi evra biti okončan u martu 2022. godine, posle dve godine trajanja, prenosi Reuters. Takođe se očekuje da će tempo otkupa imovine biti usporen u prvom kvartalu iduće godine. ECB je nagovestila da bi mogla zadržati mogućnost produženja šeme ako se uslovi budu pogoršali.

Predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) rekla je da bi politika mogla da bude određena za relativno kratak period imajući u vidu ponovnu neizvesnost. „Ovo je delikatan trenutak, ECB će morati da donese važnu odluku u vezi sa otkupom imovine i postoje šokovi koji deluju u oba smera“, ocenili su eksperti BNP Paribas banke.


Očekuje se da će mesečni otkup obveznica ECB od 20 milijardi evra u okviru šestogodišnjeg programa otkupa imovine APP udvostručiti od aprila, kako bi se kompenzovao deo izgubljenog PEPP stimulansa i stabilizovala dugoročna inflacija na dva odsto. Ova odluka je neizvesna, jer deo rukovodstva ECB upozorava da APP ne može da se uvećava u uslovima dugoročno visoke inflacije.

Foto: Tanjug/AP

Druga struja zalaže se za produženje labave monetarne politike ECB. Najverovatniji ishod je kompromis oko pojačavanja APP, sa ograničenjima u pogledu veličine i trajanja. Kao jedna od opcija pominje se odobravanje pojačanog otkupa do kraja 2022. godine.

Sa rekordno visokom inflacijom u evrozoni od 4,9 odsto, Lagard je pod pritiskom da se izjasni u da li je inflacija „prolazna“. Podsetimo, predsednik američkog FED Džerom Pauel (Jerome Powell) nedavno je ocenio da taj opis više nije ispravan. Potpredsednik ECB Luj de Gindo (Luis de Guindos) rekao je prošle nedelje da će inflaciji biti potrebno više vremena da opadne, ali za sada nema pokazatelja da su više cene ugrađene u plate zaposlenih.

Evropska centralna banka
Foto: Tanjug/AP

Centralne banke širom sveta pokušavaju da procene u kojoj meri će omikron varijanta korona virusa uticati na uska grla u lancima snabdevanja i njene efekte na ekonomsku aktivnost imajući u vidu nova ograničenja. Lagard veruje da se Evropa dobro prilagodila životu u uslovima pandemije, a ekonomisti ocenjuju da omikron ne menja dramatično ekonomske izglede.



Deo fleksibilnosti PEPP programa trebalo bi da bude prenesen na APP, jer pojedine članice evrozone, kao što je Grčka, očekuju da ECB nastavi da otkupljuje njihove obveznice. Ova tema je posebno osetljiva, jer bi verovatno izazvale pravne prigovore i sporove, budući da Grčka ne ispunjava kriterijume propisane za učešće u programu APP. Prema nezvaničnim informacijama kojima raspolaže FT, nekoliko članova Upravnog saveta ECB otvoreni su da dozvole otkup grčih obveznica do kraja iduće godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...