Do sada proknjiženo 1.900 poreskih prijava

Frilenserima neće biti produžen rok za prijavu poreza koji ističe 31. jula

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

26.7.2023 12:03 Autor: Ljiljana Begović 3

Frilenserima neće biti produžen rok za prijavu poreza koji ističe 31. jula Frilenserima neće biti produžen rok za prijavu poreza koji ističe 31. jula
Sajt namenjen frilenserima, preko kog mogu da prijavljuju poreze i doprinose, počeo je sa radom 1. jula. Do sada je proknjiženo više od 1.900... Frilenserima neće biti produžen rok za prijavu poreza koji ističe 31. jula

Sajt namenjen frilenserima, preko kog mogu da prijavljuju poreze i doprinose, počeo je sa radom 1. jula. Do sada je proknjiženo više od 1.900 poreskih prijava, što znači da ima oko 1.000 frilensera koji su preko portala podneli prijave, jer je predato po 900 i 1.000 poreskih prijava za prvi i drugi kvartal 2023. godine.

“Ovo je očekivani broj prijava budući da je prvi put da frilenseri sami prijavljuju porez po novom sistemu”, kaže za Biznis.rs specijalistkinja za regulatornu reformu u NALED-u Nevena Janjić.

Naša sagovornica ističe da je zanimljivo to što je nešto manje od 60 odsto poreskih prijava podneto po opciji II samooporezivanja, što znači da se frilenseri češće opredeljuju da plaćaju sebi doprinose za penzijsko osiguranje.

“Što se tiče zdravstvenog osiguranja, čini se da se frilenseri podjednako opredeljuju za obe opcije – do sada imamo više od 1.000 prijava lica koji su osigurani po drugom, prioritetnom osnovu, i više od 900 lica koji to nisu”, navodi Janjić.

Otkako je proradio sajt, veliki broj frilensera ima problema sa prijavljivanjem i potrebna im je dodatna pomoć. Zato smo pitali Nevenu Janjić da li će biti produžen rok za prijavu poreza i doprinosa za prva dva kvartala nakon 31. jula.

Nema indicija da će rok za podnošenje poreskih prijava biti produžen, budući da je regulisan Pravilnikom o poreskoj prijavi o obračunatom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima na zaradu, odnosno drugu vrstu prihoda od strane fizičkog lica kao poreskog obveznika. Dakle, nije regulisan zakonom nego samo podzakonskim aktom”, ističe specijalistkinja za regulatornu reformu u NALED-u.

Foto: Pixabay / OleksandrPidvalnyi

U skladu sa važećim propisom, potrebno je da frilenseri prijave i plate obaveze po osnovu poreza i doprinosa 30 dana od završetka kvartala. U konkretnom slučaju, poreske prijave za prvi i drugi kvartal treba podneti i porez platiti do 31. jula, budući da je poslednji dan roka neradni. Očekuje se da najveći broj frilensera podnese poreske prijave tek pred sam istek roka.

“Što se tiče portala Frilenseri, on je programiran tako da može da podrži prijavu većeg broja korisnika, pa do sada imamo više od 1.600 registrovanih korisnika. Jedan od najčešćih upita frilensera jeste momenat prijave na osiguranje. Dakle, potrebno je prvo prijaviti se na socijalno osiguranje, a onda i podneti poresku prijavu”, objašnjava Janjić.

Velika nedoumica frilensera jeste da li biraju da li će plaćati doprinose za PIO ili tu obavezu imaju svi koji zarađuju više od 96.000 dinara po kvartalu.

“Plaćanje doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje je mogućnost. U skladu sa opcijom I samooporezivanja, ukoliko frilenser ostvari manje od 96.000 dinara – koliko iznose normirani troškovi – nije u obavezi da uplaćuje staž. Ukoliko se, pak, opredeli za opciju II samooporezivanja, doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje je obavezan i on će na kvartalnom nivou iznositi najmanje 25.218 dinara. Kako i vidimo po statistici, oko 60 odsto prijava je podneto po opciji II, i ovo je pokazatelj da je dosta frilensera čekalo novi sistem samooporezivanja kako bi mogli sebi da uplaćuju doprinose za penzijsko osiguranje. Takođe, reč je o licima kojima su frilens poslovi primarni izvor prihoda i ova kategorija lica ima nešto više prihoda, budući da se opcija I finansijski isplati ako frilenseri zarađuju do 160.000 dinara. Stoga možemo zaključiti da je isplativost relativna stvar spram prava koje je moguće ostvariti”, ocenjuje Nevena Janjić.

Što se tiče zdravstvenog osiguranja, ono je obavezno ukoliko frilenser nije osiguran po drugom, prioritetnom osnovu osiguranja i na kvartalnom nivou iznosi 4.789 dinara.

Takođe, bitna informacija za frilensere je da pre podnošenja poreske prijave, treba da se prijave na socijalno osiguranje preko PIO fonda.

Ako je ne dostave u roku, mogu naknadno da podnesu neblagovremenu prijavu. Ukoliko ni tada ne prijave porez, kontrola Poreske uprave pokreće postupak, što znači da će frilenser platiti i kamatu.

  • SHALIMAR

    26.7.2023 #1 Author

    Nema vise prolongiranja,rok istice…

    Odgovori

  • SUZI

    27.7.2023 #2 Author

    Rok kao i za sva pravna lica, lepo je sto se toliko frelensera prijavilo.

    Odgovori

  • DOBRILA

    27.7.2023 #3 Author

    Svi trebaju da ispoštuju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...