Obračun i prijava za prvi kvartal 2024.

Frilenserima rok za plaćanje prve rate poreza i doprinosa do 30. aprila

PoreziPoslovanjeSrbija

3.4.2024 12:34 Autor: Ljiljana Begović 10

Frilenserima rok za plaćanje prve rate poreza i doprinosa do 30. aprila Frilenserima rok za plaćanje prve rate poreza i doprinosa do 30. aprila
Frilenseri u Srbiji imaju rok do 30. aprila da predaju poresku prijavu i plate porez za prvi kvartal 2024. godine. Pošto spadaju u kategoriju... Frilenserima rok za plaćanje prve rate poreza i doprinosa do 30. aprila

Frilenseri u Srbiji imaju rok do 30. aprila da predaju poresku prijavu i plate porez za prvi kvartal 2024. godine.

Pošto spadaju u kategoriju samooporezivanja, Poreska uprava ne šalje poreska rešenja frilenserima, već pojedinci moraju sami da obračunaju svoje obaveze pomoću kalkulatora na sajtu Poreske uprave i plate ih podnošenjem prijave PP OPO-K.

Ukoliko se ostvareni prihodi ne prijave u propisanom roku, potrebno je podneti prijavu, obračunati kamatu od dana dospelosti obaveze do dana plaćanja i izmiriti poresku obavezu.

Iz Poreske uprave ističu da je za neblagovremeno podnošenje poreske prijave predviđena novčana kazna od 5.000 do 150.000 dinara.

Kao i u prethodnoj godini, od kada je sistem samooporezivanja frilensera počeo da funkcioniše, radnici na internetu mogu da izaberu jedan od dva modela po kojima će im se obračunati iznos poreza i doprinosa za ceo prvi kvartal koji bi trebalo da plate.

Prema modelu A, neoporezivi iznos je 103.296 dinara i nema normiranih troškova. Za doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje plaća se 24 odsto, za zdravstveno osiguranje 10,3 odsto, odnosno minimalno 5.497 dinara. Porez na prihode iznosi 20 procenata.

Foto: Pexels.com

Drugi, odnosno model B, koji frilenseri mogu da izaberu pri obračunavanju obaveza za prvi kvartal, sadrži normirane troškove od 34 odsto i neoporezivi iznos od 62.300 dinara. Porez je u ovom slučaju 10 odsto, a doprinosi za PIO 24 odsto na oporezivi deo prihoda. Plaćanje zdravstvenog osiguranja je isto za oba modela i iznosi 10,3 odsto, odnosno najmanje 5.497 dinara kvartalno.

Poreznici kažu da je model B povoljniji za više prihode.

Frilenseri nemaju ista prava kao i zaposleni

Svi frilenseri koji su već u radnom odnosu i imaju zdravstveno osiguranje nemaju obavezu plaćanja zdravstvenog osiguranja pri samooporezivanju. Rad frilensera smatra se radom van radnog odnosa što znači da ova grupa zaposlenih nema pravo na plaćeni godišnji odmor, na naknadu za vreme trudničkog i porodiljskog odsustva, kao ni na naknadu u slučaju nezaposlenosti.

Kada je reč o penzijskom stažu, s obzirom na to da frilenseri plaćaju PIO po stopi od 24 odsto, time stiču pravo na penzijski, ali ne i na radni staž.

Ukoliko je frilenser već negde zaposlen ili se po bilo kom drugom osnovu već vrše uplate obaveznog penzijskog i invalidskog osiguranja na njegovo ime, uplate koje se dodatno vrše u svojstvu frilensera povećavaju lični koeficijent za obračun penzije. Samim tim i visinu starosne, odnosno invalidske penzije koju će lice ostvariti kada se za to steknu zakonski uslovi, a to je ispunjenje propisanog penzijskog staža, odnosno uslova za starosnu ili invalidsku penziju.

Po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, godišnji lični koeficijent može da iznosi najviše pet prosečnih godišnjih zarada u Republici Srbiji za konkretnu kalendarsku godinu, pa će frilenseri nakon isteka kalendarske godine moći da ostvare pravo na povraćaj doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje koji su po bilo kom osnovu plaćeni preko tog limita.

Nakon isteka roka za prijavljivanje prihoda u prvom kvartalu, sledeće obaveze za frilensere nastupaju za drugi kvartal do 30. jula, za treći kvartal do 30. oktobra i za četvrti kvartal do 30. januara 2025. godine.

  • Inquiete

    3.4.2024 #1 Author

    Nešto ne verujem da baš svi poštuju zakon.

    Odgovori

  • AJA

    3.4.2024 #2 Author

    Zakon mora da se postuje, ovo je pravno uredjena drzava.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    3.4.2024 #3 Author

    Koliko je to uopste uredjeno kod nas..

    Odgovori

  • DOBRILA

    4.4.2024 #4 Author

    Cisto sumnjam da svi ovo ovako postuju..

    Odgovori

  • MASVIDAL

    4.4.2024 #5 Author

    Kod nas to nije uredjeno, nece biti to roka

    Odgovori

  • SLAVICA

    4.4.2024 #6 Author

    Kod nas to frilenseri ne postuju

    Odgovori

    • Jelena

      8.4.2024 #7 Author

      Jel? A kako onda ja plaćam ako ne poštujem?

      Odgovori

    • Ruzica

      9.4.2024 #8 Author

      E Slavice nek si se i ti oglasila…pametno jedno

      Odgovori

  • BIJUTI27

    7.4.2024 #9 Author

    Tako i treba

    Odgovori

  • Brana

    7.4.2024 #10 Author

    Porez mora da se plati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...