Kalendar naplate poreske uprave

Koji su poslednji rokovi za izmirivanje poreskih obaveza u avgustu?

IzdvajamoPoreziSrbija

25.7.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 0

Koji su poslednji rokovi za izmirivanje poreskih obaveza u avgustu? Koji su poslednji rokovi za izmirivanje poreskih obaveza u avgustu?
Poreska uprava objavila je kalendar za avgust u kome se nalazi spisak obaveza, kao i krajnji rokovi do kada je neophodno da poreski obveznici... Koji su poslednji rokovi za izmirivanje poreskih obaveza u avgustu?

Poreska uprava objavila je kalendar za avgust u kome se nalazi spisak obaveza, kao i krajnji rokovi do kada je neophodno da poreski obveznici spreme potrebnu dokumentaciju i novac.

Prvi datum je ponedeljak, 7. avgust, kada svoje obaveze namiruju izvođači estradnih programa. Obaveza podrazumeva dostavljanje obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu na obrascu OZU.

Isti dan je poslednji rok za prilaganje izveštaja o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec. Ova vrsta izveštaja podnosi se na obrascu IOSI.

Sledeći važan datum u poreskom kalendaru je 10. avgust, četvrtak, do kada se dostavljaju poreske prijave i plaća porez na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec. Prijava se podnosi na obrascu PP-PPNO.

Takođe, 10. avgust je krajnji rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV-a za prethodni mesec od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV. Prijava se podnosi na obrascu PPPDV.

Do sredine meseca, tačnije 15. avgusta, najveći broj poreskih obveznika ima rok za namirivanje obaveza prema državi.

Pre svega, do 15. avgusta svi oni koji se bave samostalnom delatnošću moraju da plate akontacije poreza i doprinosa na prihode za prethodni mesec. Isti datum važi i za plaćanje doprinosa za prethodni mesec za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu, kao i za inostrane penzionere.

Foto: Freepik.com

Polovina meseca je i poselednji rok za plaćanje doprinosa za treći kvartal 2023. godine za samostalne umetnike i poljoprivrednike.

Na obrascu PP OD-O do sredine meseca podnosi se poreska prijava i plaćaju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec.

Prema Poreskom kalendaru, 15. avgust je dan do kada je potrebno podneti obrazac PID PDV 1 za jul ako je ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo.

Do utorka, 15. avgusta potrebno je platiti akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec, kao i obračunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca.

Iz Poreske Uprave navode da je podnošenje prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec na obrascu PP OAEL i plaćanje akcize neophodno izvršiti takođe do 15. avgusta.

Poslednji dan u mesecu, 31. avgust krajnji je rok za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za jul 2023. godine, kao i plaćanje obračunate akcize za period od 1. do 15. dana u mesecu.

Proveravanje poreskih obaveza

Ukoliko poreski obveznici imaju nedoumice u vezi sa plaćanjem dugovanja sve svoje poreske obaveze mogu proveriti i online, ukoliko poseduju kvalifikovani elektronski sertifikat, i to putem portala ePorezi.

Oni koji nemaju tu mogućnost mogu na posebnim šalterima Poreske uprave „Vaš poreznik“, u okviru filijala, neposredno da razgovaraju sa poreskim službenicima i dobiju sve tražene informacije, kao i brošure i flajere, a sve u cilju rešavanja aktuelnog problema poreskog obveznika i dobrovoljnog izmirenja poreskih obaveza. Ovi šalteri su namenjeni svim građanima koji nisu u mogućnosti elektronski da komuniciraju sa Poreskom upravom, i omogućavaju lakše ispunjavanje poreskih obaveza na jednom mestu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...