Rok za plaćanje istekao 15. maja

Deo frilensera ipak u obavezi da plati i godišnji porez na dohodak građana

PoreziPoslovanjeSrbija

17.5.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 3

Deo frilensera ipak u obavezi da plati i godišnji porez na dohodak građana Deo frilensera ipak u obavezi da plati i godišnji porez na dohodak građana
Frilenseri još uvek nisu sigurni kako bi tačno trebalo da izmire svoje poreske obaveze i ova neizvesnost trajaće, po svemu sudeći, sve dok ne... Deo frilensera ipak u obavezi da plati i godišnji porez na dohodak građana

Frilenseri još uvek nisu sigurni kako bi tačno trebalo da izmire svoje poreske obaveze i ova neizvesnost trajaće, po svemu sudeći, sve dok ne počne da radi portal za samooporezivanje radnika na internetu. Jedna od glavnih nedoumica je plaćanje poreza na dohodak građana, za koji je rok istekao 15. maja.

Poreski savetnik Đerđ Pap kaže u razgovoru za Biznis.rs da frilenseri jesu obveznici poreza na godišnji dohodak građana, ali samo pod uslovom da su svoje prihode iz 2022. godine prijavili Poreskoj upravi i da su na te prihode obračunati porez i doprinosi.

Sva fizička lica koja su u prošloj godini ostvarila prihode veće od 3.719.376 dinara bila su dužna da do 15. maja prijave i plate godišnji porez na dohodak građana. Visina neoporezivog prihoda utvrđuje se iznova za svaku godinu, i to kao trostruki iznos prosečne godišnje zarade po zaposlenom u Republici Srbiji. Za prošlu godinu prosek godišnje plate iznosio je 1.239.792 dinara.

“Ukoliko prihode nisu prijavili putem „samooporezivanja“ već čekaju da im poreze utvrdi Poreska uprava svojim rešenjem (što je ona za sada uradila samo za prihode frilensera iz 2017. godine), onda nisu u obavezi da podnesu poresku prijavu za godišnji dohodak građana, bez obzira na to što de facto imaju veće prihode od 3.719.376 dinara u 2022. godini”, objašnjava Pap.

On dodaje da se objašnjenje za to nalazi u činjenici da je porez na godišnji dohodak građana „korektivni porez“ koji obuhvata sve prihode jednog fizičkog lica u jednoj kalendarskoj godini na koje su već obračunati porez i doprinosi i koji premašuje određenu cifru.

Foto: Freepik.com

“Ako neki prihod još nije oporezovan „svojim“ porezom onda ne može ući ni u oporezivanje „korektivnim“ porezom, odnosno porezom na godišnji dohodak građana. Ova – nazovimo je „zavrzlama“ – posledica je odluke (propisa) državnih organa da prihod frilensera ne oporezuje samooporezivanjem već donošenjem posebnih rešenja za svaku godinu, a ta rešenja još uvek nisu doneta”, navodi poreski savetnik Đerđ Pap.

Podsetimo, način podnošenja poreske prijave za godišnji porez na dohodak građana za prihode ostvarene u 2022. godini značajno je promenjen.

Od 2023. godine nadalje porez se obračunava i plaća samooporezivanjem, što znači da poreski obveznik sam obračunava porez, sačinjava i podnosi poresku prijavu. Podnošenjem poreske prijave u zvaničnim evidencijama Poreske uprave automatski se iskazuje obaveza za porez i kreira zaduženje u poreskoj evidenciji svakog obveznika.

Prema novim pravilima, prijava se podnosi samo elektronskim putem i obavezno je posedovanje kvalifikovanog elektronskog sertifikata. Ranije su poreski obveznici imali rok za plaćanje od 15 dana po prijemu rešenja koje je slala Poreska uprava, ali je od ove godine rok po podnošenju prijave najkasnije do 15. maja.

Poreznici kažu da je nova poreska prijava potpuno ista kao i prethodna, uz dodatak jednog polja za popunjavanje i to polje za obračunatu kamatu (za obveznike koji prijavu podnose posle 15. maja i dužni su da obračunaju i plate kamatu).

  • ELLA

    17.5.2023 #1 Author

    Država Nije baš pokazala volju da zadrži mlade obrazovane ljude u zemlji

    Odgovori

  • Zoran

    24.5.2023 #2 Author

    Oticie vam svi ljudi koji unose devize u drzavu, a onda cete da vidite karambol! Mnogo kratkorocno gledate!

    Odgovori

  • Velizar

    25.5.2023 #3 Author

    Kao frilenser zarađujem oko 300 evra mesečno i to mi je jedini izvor prihoda ali želim da državi dam još kako bi mogla da finansira režimske botove zato što je njihova celokupna aktivnost oblikovala društveni život, kulturu i shvatanje javnog morala u Srbiji. Da li i ja onda da ipak plaćam godišnji dohodak na porez građana iako još uvek ne probijam tih 3.719.376 dinara godišnje?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...