Udruženje pomoraca Srbije podnelo inicijativu za socijalnu i pravnu zaštitu radnika

Pomorci traže oslobađanje od poreza na dohodak za 174 dana međunarodne plovidbe

PoreziPoslovanje

8.5.2023 13:18 Autor: Ljiljana Begović 5

Pomorci traže oslobađanje od poreza na dohodak za 174 dana međunarodne plovidbe Pomorci traže oslobađanje od poreza na dohodak za 174 dana međunarodne plovidbe
Krajem 2022. godine veliki broj građana koji su imali devizne prilive tokom 2017. dobio je i poreska rešenja sa obračunatim naknadama za plaćanje. Najveći... Pomorci traže oslobađanje od poreza na dohodak za 174 dana međunarodne plovidbe

Krajem 2022. godine veliki broj građana koji su imali devizne prilive tokom 2017. dobio je i poreska rešenja sa obračunatim naknadama za plaćanje. Najveći broj među njima činili su frilenseri i pomorci.

Od tada je problem oporezivanja frilensera delimično rešen i očekuje se puštanje u rad portala preko koga će se radnici na internetu registrovati i plaćati porez i doprinose. Sa druge strane, pomorcima status još uvek nije rešen, ali je Udruženje pomoraca Republike Srbije (UPRS) održalo nekoliko sastanaka sa predstavnicima Ministarstva finansija i Poreske Uprave na kojima su izneli svoje predloge i rešenja za oporezivanje.

Osim toga, udruženje je usaglasilo dopunu inicijative u kojoj je naglašeno da je potrebno obezbediti socijalnu i pravnu zaštitu pomoraca kroz regulisanje radnih odnosa, kao i omogućavanje zdravstvenog osiguranja za pomorce i njihove porodice. Uz to, porez na dohodak za pomorce koji provedu 174 dana u međunarodnom saobraćaju trebalo bi da bude usaglašen sa međunarodnim standardima i da bude prihvatljiv za radnike na brodovima.

“Upravni odbor, u saradnji sa radnom grupom Udruženja pomoraca Republike Srbije, došao je do saznanja da je u januaru 2015. godine u Službenom glasniku objavljena Strategija razvoja vodnog saobraćaja 2015/2025. Na osnovu toga uputili smo dopunu naše inicijative za rešavanje statusa pomoraca na adrese Vlade Republike Srbije i nadležnih ministarstava. Ova dopuna je istakla neophodnost da se pozabavimo socijalnom i pravnom zaštitom pomoraca, kao i porezom na dohodak za pomorce koji provedu 174 dana u međunarodnom saobraćaju”, ističu iz udruženja.

Kako objašnjavaju naši sagovornici, ovaj predlog dopune strukturno bi rešio probleme koji su bili prisutni u prethodnom zakonodavstvu i obezbedio bolji status pomoraca u Republici Srbiji.

Nemački naučni brod
Foto: Sina Schultd/DPA

UPRS očekuje da će ova dopuna biti pozitivno prihvaćena i da će se status pomoraca značajno unaprediti.

“Reforma za pomorce u Republici Srbiji doprineće povećanju zainteresovanosti za sticanje pomorskih zvanja i povećanju tražnje za pomorcima iz Republike Srbije. Reforma će pomorcima u međunarodnoj plovidbi omogućiti sticanje prava na obavezno penzijsko i zdravstveno osiguranje po povlašćenim uslovima, kao i oslobađanje od plaćanja poreza na dohodak za pomorce koji provedu u međunarodnoj plovidbi duže od 174 dana. Ove mere su već prepoznate u okviru Saopštenja Evropske komisije o preispitivanju socijalnog zakonodavstva u cilju povećanja i podizanja kvaliteta rada pomoraca u Evropskoj uniji. Implementacija ovih mera će pomoći da pomorci iz Republike Srbije postanu konkurentniji na svetskom tržištu rada”, naglašavaju iz UPRS.

Među ranije predloženim rešenjima udruženje je poslalo i zahtev da postoje jasni kriterijumi za određivanje, odnosno definisanje posla pomoraca.

Prema njihovim rečima, pomorac se definiše kao osoba koja obavlja radne zadatke na brodu, a koji su vezani za vođenje broda i održavanje njegove plovidbene sposobnosti. To uključuje razne poslove, poput održavanja motora i mašinskog postrojenja, navigacije, održavanja i popravki broda, kao i obavljanja drugih poslova u vezi sa teretom ili putnicima.

Takođe, kada je reč o oporezivanju pomorci su tražili da se u nerezidentne pomorske dane uračunavaju dani plovidbe, dani provedeni na putu od mesta prebivališta do mesta ukrcavanja, dani lečenja zbog bolesti ili povrede na radu.

Iznet je i predlog da se u nerezidentne pomorske dane uračuna vreme provedeno na stručnom usavršavanju u Srbiji ili inostranstvu, kao i dani do isteka ugovora o radu koji su neostvareni zbog napuštanja člana posade od strane brodara ili zbog prestanka ugovora o radu.

U predlogu stoji i stavka da se nerezidentnim pomorskim danima iz jedne godine mogu pridodati dani iz prethodne koji nisu uračunati u 174 nerezidentna dana iz te pomorske godine.

Osnovicu poreza na dohodak pomorca, navodi se u predlogu, čini osnovna zarada iskazana prema skali minimalne zarade Međunarodne federacije transportnih radnika umanjena za 50 procenata, prema kojoj se pomorcu koji ostvari manje od 174 rezidentna dana na međunarodnoj plovidbi utvrđuje obaveza poreza na dohodak.

 • SHALIMAR

  8.5.2023 #1 Author

  Meni je sve ovo besmisleno,pomorci su apsolutno u pravu…

  Odgovori

 • Bojan

  12.5.2023 #2 Author

  Strategija je usvojena jos u decembru 2014. godine ..dakle skoro 10 godine … I po time rok za konacnu implamentaciju je 2025 ? Sta je u medjuvrememu sprovedenonundelo ? I ono sto je usvojeno slanjem ovih poreskih resenja se nablaze receno grubo krsi..Da li vlada nije znala za strategiju koju je sama usvojila I potpisla ? Da li ovim dovode u zabludu one koji su strategiju procitali ?

  Odgovori

  • Aleks

   17.5.2023 #3 Author

   Drug Precednik je Kariću „oprostio“ poreska dugovanja od preko 600 miliona evra, a Karić je izjavio „Dinkiću, sve ti je oprošteno“.
   Dobar taj Karić, oprašta tuđe grehove.

   Odgovori

 • Jovan Mitic

  7.6.2023 #4 Author

  Poreska uprava treba da se sramoti sta radi svojim gradjanima.

  Odgovori

 • Aleksandar

  10.7.2023 #5 Author

  Min finansija I poreska se ociigledno ne bave svojim poslim I nisu u koordinaciji Sami sa sobom a takodje I uprkos uvedenoj nasiroko hvaljenoj digitalizaciji potpuno nesvesna svojih dokumenata, strategija I regulativa. Sta su za zadnjih 8 godina sproveli u delo povodom navedenog obavezujuceg dokumensta koji je deo program prikljucenja EU ?

  Dokument koji je potpisan od samog predsednika ovim nepostuju u celosti a takodje primenjuju zakon retroaktivno sto je protivustavno.

  To sto su svojim gradjanima navrat-nanos poslali poreska resenja koja su protivustavna I samo jos vise polarizuju gradjane I iritiraju nivoom apsurda.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...