Poreske olakšice privlače visokokvalifikovan kadar

Više od 8.000 građana do 40 godina oslobođeno plaćanja godišnjeg poreza na dohodak

PoreziPreduzetnikSrbijaVesti

6.9.2022 11:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Više od 8.000 građana do 40 godina oslobođeno plaćanja godišnjeg poreza na dohodak Više od 8.000 građana do 40 godina oslobođeno plaćanja godišnjeg poreza na dohodak
Nakon što je država uvela olakšice za privlačenje viskokvalifikovanih kadrova, više od 8.600 građana do 40 godina starosti oslobođeno je plaćanja godišnjeg poreza na... Više od 8.000 građana do 40 godina oslobođeno plaćanja godišnjeg poreza na dohodak

Nakon što je država uvela olakšice za privlačenje viskokvalifikovanih kadrova, više od 8.600 građana do 40 godina starosti oslobođeno je plaćanja godišnjeg poreza na dohodak građana za 2021. godinu. U Poreskoj upravi navode da su olakšice način rasterećenja privrede kroz oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa u celini ili određenom procentu.

„Razlozi za uvođenje poreskih olakšica nalaze se u potrebi da se efikasnije suzbije nelegalni rad, povećaju investicije, otvaraju nova radna mesta i uopšte stvori jedan povoljniji privredni ambijent za poslovanje privrednih društava u celini“, izjavio je Dragan Agatunović, koordinator u Sektoru Poreske uprave za kontrolu.

On je podsetio da su u prethodnom periodu uvedene olakšice novoosnovanim privrednim društvima koja se bave inovacijama, kao i poslodavcima usmerenim na istraživanje i razvoj.

„Upravo u cilju privlačenja visokoobrazovanih kadrova iz inostranstva, kao i zadržavanja domaćeg radno aktivnog stanovništva, uvedena je olakšica za lica mlađa od 40 godina kroz umanjenje obračuna tog godišnjeg poreza na dohodak građana. Za 2021. godinu, oko 2.800 lica je ostvarilo pravo na umanjenje obračuna tog poreza, odnosno preko 8.600 lica je praktično oslobođeno plaćanja godišnjeg poreza na dohodak građana“, rekao je Agatunović.

I poslodavcima koji zasnuju radni odnos sa novozaposlenim ili novonastanjenim licem, takođe su obezbeđene poreske olakšice.

„Olakšica se ostvaruje kroz umanjenje troškova privrednim subjektima kroz smanjenje poreza i doprinosa na zarade osnivača ili novozaposlenih radnika“, objasnio je Agatunović.

Uvođenje poreskih olakšica, između ostalog, predstavlja povećanje konkurentnosti domaće ekonomije, dalji rast i razvoj privrede u celini, kao i privlačenje novih investicija i visokoobrazovanih stranaca, saopštila je PU.

  • Ceca

    11.9.2022 #1 Author

    Eto nesto povoljno i dobro

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...