Stereotipi da su stariji radnici manje sposobni za rad često idu uz ekonomsku procenu da “mlađi” radnik manje košta

Da li najavljene poreske olakšice za mlade diskriminišu starije od 40 godina?

BiznisBolji posaoPoreziPreduzetnikSrbijaVesti

22.6.2021 11:30 Autor: Marija Jovanović 1

Da li najavljene poreske olakšice za mlade diskriminišu starije od 40 godina? Da li najavljene poreske olakšice za mlade diskriminišu starije od 40 godina?
Nedavno najavljene poreske olakšice za mlađe od 40 godina, kojima se ukida plaćanje godišnjeg poreza na dohodak i umanjuju nameti za 70 odsto za... Da li najavljene poreske olakšice za mlade diskriminišu starije od 40 godina?

Nedavno najavljene poreske olakšice za mlađe od 40 godina, kojima se ukida plaćanje godišnjeg poreza na dohodak i umanjuju nameti za 70 odsto za one koji prvi put ulaze na tržište rada, nameću pitanje šta se dešava sa onim poreskim obveznicima koji su stariji od 40 godina. Da li je ovo neka vrsta diskriminacije i sa čime se sve susreću zaposleni kada premaše pedeset ili 60 godina? 

“Zakon o zabrani diskriminacije navodi da se različito postupanje na osnovu starosnog doba ne smatra diskriminacijom ukoliko je objektivno i razumno opravdano legitimnim ciljem, kao što su podsticanja njihovog uključivanja na tržište rada ili obezbeđivanje njihove zaštite. Imajući u vidu navedeno, u svakom konkretnom slučaju je potrebno analizirati ispunjenost uslova, tako da bi i ova najava zahtevala širu analizu propisa, strateških dokumenata i konkretnog akta kojim se navedeno uvodi”, kaže za Biznis.rs poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.  

Kada je reč o tržištu rada i diskriminaciji baziranoj na godinama starosti, naša sagovornica napominje da nije redak slučaj da poslodavci otpuštaju starije radnike neposredno pre sticanja uslova za penziju, dok stariji nezaposleni radnici ne uspevaju da se zaposle i pored radnog iskustva koje imaju.

Foto: Tanjug

“U najvećem broju slučajeva, u pitanju su stereotipi o starijim radnicima da su manje sposobni za rad i manje produktivni, često uz ekonomsku procenu poslodavca da ga ‘mlađi’ radnik manje košta, ako uzmemo u obzir minuli rad, penzijsko i zdravstveno osiguranje i druge obaveze”, navodi Janković i dodaje da su u Posebnom izveštaju o diskriminaciji na tržištu rada i zapošljavanja navedeni konkretni primeri pritužbi.  

“Razlozi za obraćanje našoj instituciji su uglavnom raspoređivanje na niže radno mesto, otkazivanje ili nezaključivanje ugovora o radu zbog godina života. Tako nam se, primera radi, obratilo više radnika zbog raspoređivanja na niža radna mesta kod poslodavca uz navođenje razloga da zbog godina starosti nisu sposobni da uče i savlađuju nove tehnologije. Treba reći da ima i poslodavaca koji shvataju značaj uticaja tolerancije i prihvatanja različitosti na zadovoljstvo na radu i produktivnost, ali i transfera znanja između generacija, što unapređuje sam proces rada kod poslodavca, o čemu svedoči i činjenica da se obraćaju Povereniku za pomoć u izradi Kodeksa ravnopravnosti”, zaključuje Janković.

  • Anna

    22.6.2021 #1 Author

    Mladi ljudi treba da dobiju mogućnost da počnu da rade sa dvadeset- dvadeset pet godina da bi mogli da zarade svoju penziju. Ali svakako i ljudima koji su prešli četrdesetu takođe treba dozvoliti da odu dostojanstveno u penziju. Prvenstveno da je zarade a onda i da uživaju u istoj. A ne da budu ponižavani i diskriminisani. Jer da budemo iskreni – malo je zanimanja gde bi ovaj zakon mogao da se primeni bez zloupotrebe.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...