Mlađi od 40 godina dobijaju umanjenje

Određen iznos za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak građana

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

7.3.2024 08:01 Autor: Ljiljana Begović 2

Određen iznos za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak građana Određen iznos za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak građana
Svi rezidenti Republike Srbije koji su u 2023. godini ostvarili prihod iznad neto iznosa od 4.269.564 dinara imaju rok do 15. maja da plate... Određen iznos za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak građana

Svi rezidenti Republike Srbije koji su u 2023. godini ostvarili prihod iznad neto iznosa od 4.269.564 dinara imaju rok do 15. maja da plate godišnji porez na dohodak građana.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna godišnja zarada po zaposlenom u Srbiji isplaćena u 2023. godini iznosi 1.423.188 dinara. Neoporezivi iznos dohotka u tom slučaju je 4.269.564 dinara i odgovara visini trostruke prosečne godišnje zarade isplaćene u prošloj godini.

Obveznik godišnjeg poreza na dohodak građana ima pravo na lične odbitke koji iznose 40 odsto prosečne godišnje zarade po zaposlenom, odnosno 569.275 dinara, kao i za izdržavanog člana porodice – 15 odsto ili 213.478 dinara.

S obzirom na to da je oporezivanje progresivno, za primenu konkretne poreske stope bitan element je iznos oporezivog dohotka. Naime, ukoliko je poreski obveznik ostvario oporezivi dohodak u iznosu koji nije viši od 8.539.128 dinara primenjuje se poreska stopa od 10 odsto. Ako je iznos viši do navedene sume se primenjuje ista poreska stopa, a na deo iznad toga – 15 odsto.

Svi oni koji spadaju u obveznike godišnjeg poreza na dohodak, a koji su imali manje od 40 godina na poslednji dan 2023. godine, imaju dodatno umanjenje svog neto dohotka ostvarenog putem zarada, prihoda od samostalne delatnosti, kao i prihoda od autorskih i srodnih prava i prava industrijske svojine. To umanjenje iznosi 4.269.564 dinara, što je ekvivalent za tri prosečne godišnje zarade po zaposlenom tokom te godine.

Foto: Pexels.com

Ova poreska olakšica odnosi se samo na prihode ostvarene od zarade, prihode od samostalnih delatnosti i autorskih i srodnih prava. To znači da ako je lice mlađe od 40 godina imalo, na primer, prihode od davanja u zakup nepokretnosti, taj prihod ne ulazi u iznos poreske olakšice.

Poreski savetnici ukazuju i na jednu bitnu činjenicu, a to je da preduzetnici često nisu svesni toga da su, po definiciji, „poslovno sposobna fizička lica koja obavljaju delatnost na tržištu“.

S obzirom na to da posluju po istim principima kao i preduzeća, svoju preduzetničku radnju doživljavaju kao preduzeće i smatraju da prihod iskazan u Poreskom bilansu predstavlja dobit radnje i da to nije njihov lični prihod, mada mogu da ga podignu isto kao i osnivači preduzeća. Međutim, prema rečima poreske savetnice Zvezdane Pisarević, veoma je važno naglasiti da su i preduzetnici u obavezi da plate godišnji porez na prihod koji obuhvata dobit preduzetničke delatnosti i njihovu ličnu zaradu ako su je isplaćivali tokom 2023. godine.

Firme isplatioci prihoda u obavezi su da svim licima kojima je isplaćivana zarada i ostala lična primanja, i za koje je podnošena poreska prijava, dostave potvrdu o visini isplaćenih prihoda u prethodnoj godini na obrascu PPP PO.

„Međutim, fizičkim licima ova potvrda nije od velike koristi jer se u njoj podaci iskazuju u bruto iznosu, dok je neoporezivi iznos objavljen u neto iznosu. Stoga je najbolje da sva fizička lica koja imaju prihode koji su iznad proseka sami obračunaju neto primanja za celu godinu“, objašnjava poreska savetnica Zvezdana Pisarević.

  • SENSEI

    8.3.2024 #1 Author

    Dobro je da imaju vremena da podmire određene obaveze

    Odgovori

  • SUNCICA

    10.3.2024 #2 Author

    Dobro je da je do tog iznosa, lepe su to plate

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...