Zatezna kamata računa se već od narednog dana

Rok za plaćanje druge rate godišnjeg poreza na imovinu 15. maj

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

8.5.2024 08:01 Autor: Ljiljana Begović 11

Rok za plaćanje druge rate godišnjeg poreza na imovinu 15. maj Rok za plaćanje druge rate godišnjeg poreza na imovinu 15. maj
Zatezna kamata od skoro 0,2 odsto naplaćuje se za svaki dan kašnjenja za izmirenje kvartalnog iznosa poreza na imovinu. Rok za plaćanje druge rate... Rok za plaćanje druge rate godišnjeg poreza na imovinu 15. maj

Zatezna kamata od skoro 0,2 odsto naplaćuje se za svaki dan kašnjenja za izmirenje kvartalnog iznosa poreza na imovinu.

Rok za plaćanje druge rate ističe 15. maja za sve poreske obveznike, odnosno za pravna i fizička lica, kao i preduzetnike.

Osim kamate, vlasnicima nekretnina preti i naplata kazne za izbegavanje plaćanja poreza koja iznosi do 50 odsto utvrđenog poreza. Građani bi mogli biti kažnjeni novčano sa 50.000 dinara za svaki kvartal za koji nije plaćena rata poreza.

Prema zakonu, obveznik poreza na imovinu je pravno i fizičko lice koje je na nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije imalac prava, korisnik ili držalac imovine koja je po zakonu o porezima veće vrednosti od 400.000 dinara i nije oslobođena plaćanja poreza, kao što su po posebnim članovima oslobođene crkve, diplomatska predstavništa, fondacije.

Pravna, fizička lica, kao i preduzetnici u obavezi su da plaćaju porez na imovinu za sve nekretnine, čak i one u kojima je neuslovno živeti. Sve dok nekretnina postoji porez se plaća. Takođe, porez na imovinu neophodno je prijaviti i plaćati i za sve nelegalizovane objekte.

Ukoliko nekretnina ima više vlasnika, a udeli nisu određeni, za svrhu oporezivanja porezom na imovinu smatraće se da su jednaki.

Digitron, sveska, novac i kuća
Foto: Freepik

Većina građana Srbije u toku godine dobije rešenja o iznosima poreza na imovinu za tekuću godinu od uprava za javne prihode lokalnih samouprava na teritoriji gde se nekretnine u njihovom vlasništvu nalaze, bilo u obliku pismenog izveštaja koje dostavljaju poštari, bilo u elektronskom obliku, preko usluge eSanduče.

Iz Poreske uprave (PU) navode da građani mogu jednim klikom da utvrde dugovanja za porez na imovinu, kao i da izvrše plaćanje putem Jedinstvenog informacionog sistema lokalnih poreskih administracija koji se nalazi na adresi lpa.gov.rs .

“Putem Portala lpa građanima je omogućen pregled utvrđenih obaveza, pregled stanja na računima obveznika i podnošenje prijave za utvrđivanje poreza na imovinu, dok je privrednim subjektima pružena mogućnost podnošenja prijave za utvrđivanje poreza na imovinu, prijave za utvrđivanje lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru, prijave za utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, kao i pregled utvrđenih obaveza i pregled stanja na računima obveznika”, kažu iz PU.

Na taj način svako može da ima uvid u dugovanje i da plati porez. Prijavom na Portal eUprava korisnici takođe imaju pristup i svom eSandučetu gde mogu videti i preuzeti rešenje o porezu na imovinu.

Obveznici su dužni da ovaj porez za tekuću godinu plaćaju akontaciono po isteku 45 dana od početka svakog kvartala.

Ukupan godišnji iznos potrebno je podeliti na četiri jednaka dela i uplaćivati u predviđenim kvartalnim rokovima. Ako poreski obveznici ne dobiju na vreme rešenja za tekuću godinu, predstavnici Uprave za javne prihode im preporučuju da podele prošlogodišnju sumu na četiri dela, te jedan deo uplate u zakonski predviđenom roku, a kada im stigne aktuelno rešenje da uplate eventualnu razliku, jer će im u suprotnom biti uračunata kamata.

Kamata za kašnjenje u plaćanju poreza

Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji definiše da je kamata za neblagovremeno plaćene javne prihode jednaka referentnoj kamatnoj stopi Narodne banke Srbije (NBS) plus 10 odsto. Ova kamata je veća za 10 procenata u odnosu na zateznu kamatu definisanu u Zakonu o zateznoj kamati, a koju NBS redovno ažurira na svom portalu.

Važno je istaći da je reč o ukupnoj godišnjoj kamatnoj stopi, dok obračunski period kamate može biti i kraći i odnositi se na jedan dan ili mesec u godini. Mesečna kamatna stopa iznosi 1/12 godišnje kamatne stope.

  • Luleluka

    8.5.2024 #1 Author

    Ceo porez je besmislen, a pogotovo zatezna kamata koja ide uz njega, ako se ne izmiri…

    Odgovori

    • sasa

      8.5.2024 #2 Author

      Sta je sve besmisleno u Srbistanu a narocito sto resenja za isti taj porez stizu u julu

      Odgovori

  • MIKIMILE

    8.5.2024 #3 Author

    Da nije kamata,i kazni sto pisu,druga prica bi bila

    Odgovori

  • SHALIMAR

    8.5.2024 #4 Author

    Najbolje je platiti na vreme i ne razmisljati…

    Odgovori

  • MAXMAD

    8.5.2024 #6 Author

    Nepotrebno

    Odgovori

  • SENSEI

    10.5.2024 #7 Author

    Najbolje je za celu godinu podmiriti sve u februaru ako je moguće

    Odgovori

  • GAGA

    12.5.2024 #8 Author

    Sve odmah i onda ne razmisljas

    Odgovori

  • VALE

    12.5.2024 #9 Author

    Treba platiti na vreme

    Odgovori

  • PIKSI

    12.5.2024 #10 Author

    Rokovi su jako bitni

    Odgovori

  • STEPA

    13.5.2024 #11 Author

    Da se plati mora, onda bolje na vreme

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...