Posledice promene pravne forme

Koje poreske obaveze nasleđuje privredno društvo koje nastavlja delatnost preduzetnika?

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

2.5.2024 08:01 Autor: Ljiljana Begović 9

Koje poreske obaveze nasleđuje privredno društvo koje nastavlja delatnost preduzetnika? Koje poreske obaveze nasleđuje privredno društvo koje nastavlja delatnost preduzetnika?
Najčešći razlozi promene forme poslovanja iz preduzetnika u društvo sa ograničenom odgovornošću jesu rast poslovanja ili probijanje limita od šest miliona dinara za preduzetnike... Koje poreske obaveze nasleđuje privredno društvo koje nastavlja delatnost preduzetnika?

Najčešći razlozi promene forme poslovanja iz preduzetnika u društvo sa ograničenom odgovornošću jesu rast poslovanja ili probijanje limita od šest miliona dinara za preduzetnike paušalce.

Najveći benefit prelaska iz forme preduzetnika u d.o.o. je to što odgovornost za poslovanje skidate sa sebe i prebacujete na firmu. Druga prednost je kada želite da uvedete partnera u firmu i on želi da bude suvlasnik. Kao preduzetnik nije moguće da imate više vlasnika, što kod d.o.o. nije slučaj.

Ukoliko preduzetnik posluje toliko uspešno da se obim poslovanja znatno poveća, može svoju delatnost da nastavi da obavlja u formi privrednog društva. Kada se donese odluka o osnivanju privrednog društva vrši se istovremeno brisanje preduzetnika iz registra privrednih subjekata i registracija firme koja preuzima sva prava i obaveze preduzetnika nastale iz poslovanja do trenutka osnivanja tog privrednog društva.

Nakon gubitka svojstva preduzetnika fizičko lice i dalje ostaje odgovorno celokupnom svojom imovinom za sve obaveze nastale u vezi sa obavljanjem delatnosti do trenutka brisanja preduzetnika iz registra.

Nastavljanjem poslovanja u formi privrednog društva sva imovina preduzetnika se prenosi na firmu i menja se pravni subjektivitet lica koje obavlja delatnost. Pored toga, privredno društvo dobija novi matični i poreski identifikacioni broj (PIB).

“Na prenos poslovne imovine preduzetnika na privredno društvo može se primeniti odredba zakona prema kojoj se smatra da promet dobara i usluga u smislu Zakona o PDV-u nije izvršen kod prenosa celokupne ili dela imovine ako je sticalac poreski obveznik ili tim prenosom postane poreski obveznik i produži da obavlja istu delatnost”, objašnjava u razgovoru za Biznis.rs poreski savetnik Milan Radošević.

Foto: Pexels

Obveznik PDV-a koji prestaje da obavlja delatnost dužan je da, najkasnije u roku od 15 dana pre podnošenja zahteva za brisanje iz registra, nadležnom poreskom organu podnese zahtev za brisanje iz evidencije obveznika za PDV.

Kako u ovom slučaju privredno društvo preuzima sva prava i obaveze preduzetnika nastale iz poslovanja, ono preuzima i pravo na odbitak prethodnog poreza po računima za promet dobara i usluga koji je izvršen preduzetniku pre sprovođenja promene u Agenciji za privredne registre Srbije, odnosno pre brisanja preduzetnika i osnivanja privrednog društva.

“S obzirom na to da preduzetnik prestaje da obavlja delatnost u toj formi i da se briše iz registra privrednih subjekata, neophodno je da podnese poresku prijavu za porez na prihod od samostalne delatnosti za period od dana početka poreskog perioda do dana brisanja iz registra privrednih subjekata, kako bi utvrdio konačnu poresku obavezu za taj period”, kaže Radošević.

Takođe, poreski podsticaji i olakšice koje je koristio preduzetnik ne prenose se na društvo, odnosno firma ne može da nastavi da ih koristi. U ovom slučaju preduzetnik gubi pravo na olakšice za zapošljavanje novozaposlenih lica. Ni neiskorišćeni poreski kredit za ulaganja u osnovna sredstva ne prenosi se na novoosnovano privredno društvo.

Kada je reč o poreskim obavezama preduzetnika, privredno društvo koje nastavlja obavljanje delatnosti odgovara za obaveze nastale iz poslovanja preduzetnika do visine preuzete imovine. Društvo može da koristi i pravo na povraćaj preplate poreskih plaćanja koje je ostvario preduzetnik za vreme poslovanja.

 • AJA

  2.5.2024 #1 Author

  Mislum fa su dobre ove pravne forme.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  3.5.2024 #3 Author

  Knjigovodje trebaju ovo dobro da objasne vlasnicima..

  Odgovori

 • SANJA91

  3.5.2024 #5 Author

  Vrlo korisne informacije za osnivače preduzeća.

  Odgovori

 • SENSEI

  6.5.2024 #6 Author

  Sve se nasleđuje, i firma i kasa, ali o dugovanja koja je imala

  Odgovori

 • Faith

  6.5.2024 #7 Author

  Treba stpojiti lepo i korisno

  Odgovori

 • SUNCICA

  6.5.2024 #8 Author

  Lepo je i korsno znati, svaka cast za tekst

  Odgovori

 • GAGA

  12.5.2024 #9 Author

  Korisne informacije zaista

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.