Kalendar Poreske uprave

Sve poreske obaveze koje na naplatu dolaze u avgustu

PoreziPoslovanjePreduzetnikSrbija

28.7.2022 08:01 Autor: Ljiljana Begović 2

Sve poreske obaveze koje na naplatu dolaze u avgustu Sve poreske obaveze koje na naplatu dolaze u avgustu
Poreska uprava objavila je kalendar za avgust u kome se nalazi spisak obaveza, kao i krajnji rokovi do kada je neophodno da poreski obveznici... Sve poreske obaveze koje na naplatu dolaze u avgustu

Poreska uprava objavila je kalendar za avgust u kome se nalazi spisak obaveza, kao i krajnji rokovi do kada je neophodno da poreski obveznici spreme potrebnu dokumentaciju i novac.

Već prvog dana osmog meseca u godini ističe rok za plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za jun 2022. godine.

Petak, 5. avgust datum je do kog moraju biti dostavljena obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa u prethodnom mesecu. Izvođači programa zabavne i narodne muzike, ali i drugih zabavnih programa Poreskoj upravi obaveštenje dostavljaju na obrascu OZU.

Isti rok važi i za predaju izveštaja o obavezi zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplatu novčanih sredstava. Za ove potrebe koristi se obrazac IOSI.

Posle samo pet dana, tačnije 10. avgusta, na naplatu dolazi porez na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec. Prijava se podnosi na obrascu PP-PPNO. Tu je i obaveza plaćanja PDV-a za prethodni mesec koja se podnosi na obrascu PPPDV.

Polovina meseca je uglavnom krajnji rok za većinu dužnika da izmire svoje poreske obaveze. Pre svega do 15. avgusta svi oni koji se bave samostalnom delatnošću moraju platiti akontacije poreza i doprinosa na prihode za prethodni mesec. Isti datum važi i za plaćanje doprinosa za prethodni mesec za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu, kao i za inostrane penzionere.

Foto: Pexels.com

Iz Poreske uprave posebno apeluju na samostalne umetnike i poljoprivrednike da ne zaborave da u datom roku izmire svoje obaveze.

“Samostalni umetnici, kao i poljoprivrednici trebalo bi da plate doprinose za treći kvartal 2022. godine do 15. avgusta”, ističu iz Poreske uprave.

Na obrascu PP OD-O do sredine meseca podnosi se poreska prijava i plaćaju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec.

Prema Poreskom kalendaru 15. avgust je dan do kada je potrebno podneti obrazac PID PDV 1 za jul ako je ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo.

Isti datum je krajnji rok za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec, obračunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca, kao i za podnošenje poreske prijave za obračun akcize za prethodni mesec, na obrascu PP OA.

Sam kraj meseca, odnosno 31. avgust dan je do kada se plaćaju obračunate akcize za period od 1. do 15. dana u mesecu, ali i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za jul 2022. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...