Poslodavci na poklone plaćaju porez kao na deo zarade

Da li je „odzvonilo“ darivanju zaposlenih za 8. mart?

IzdvajamoPorezi

6.3.2024 08:01 Autor: Ljiljana Begović 8

Da li je „odzvonilo“ darivanju zaposlenih za 8. mart? Da li je „odzvonilo“ darivanju zaposlenih za 8. mart?
Dok brojni trgovci nude specijalne popuste i promocije povodom 8. marta, poslodavci sve ređe svojim radnicama uručuju poklone za Dan žena. Poreska savetnica Mina... Da li je „odzvonilo“ darivanju zaposlenih za 8. mart?

Dok brojni trgovci nude specijalne popuste i promocije povodom 8. marta, poslodavci sve ređe svojim radnicama uručuju poklone za Dan žena.

Poreska savetnica Mina Petrović kaže da jedan od razloga izbegavanja darivanja zaposlenih žena, pogotovo u velikim kolektivima, može biti i to što se na ovu vrstu poklona plaća porez bez obzira na visinu izdatka.

Poslodavcu nije bitno da li će poklon biti u novcu ili robi, može biti u obliku gotovinske isplate ili poklon čestitke, jer nezavisno od toga on ima tretman zarade i na njega se obračunava i plaća porez i doprinosi.

Međutim, prema rečima naše sagovornice, pokloni zaposlenima imaju različit tretman u zavisnosti od pravnog odnosa između davaoca i primaoca poklona. Obaveza plaćanja poreza i doprinosa zavisi od toga da li se poklon daje ženama koje su u radnom odnosu kod poslodavca.

Poslodavac može da donese odgovarajući akt o davanju poklona zaposlenim ženama povodom 8. marta, ako je takvu mogućnost utvrdio opštim aktom ili ugovorom o radu. Sva primanja iz radnog odnosa se smatraju zaradom, pa tako i pokloni povodom ovog praznika.

Ona dodaje da pokloni koji se povodom 8. marta daju ženama koje nisu u radnom odnosu imaju poreski tretman drugih prihoda, na koje se plaća porez po stopi od 20 odsto, i primenjuje se na osnovicu koju čini oporezivi prihod kao bruto prihod umanjen za normirane troškove u visini od 20 procenata.

Paketići
Foto: Pixabay.com

Za razliku od poklona za 8. mart, poslodavac do određenog iznosa neće plaćati porez na poklone za decu zaposlenih.

Prema novim usklađenim neoporezivim iznosima koji važe za celu 2023. godinu, vlasnici firmi će bez poreza moći da isplaćuju poklone deci zaposlenih povodom Nove godine i Božića do 13.497 dinara. Jubilarna nagrada zaposlenima sa 25.085 dinara neoporezivog iznosa u 2023. od 1. februara 2024. godine raste na 26.991 dinar.

Kako ističu poreski savetnici, za one koji se prvi put susreću sa isplatom zarada i obračunavanjem neoporezivog iznosa trebalo bi naglasiti, na primer – ako se za solidarnu pomoć isplati 70.000 dinara porez neće morati da plate na 53.986 dinara, a oporezuje se suma od 16.014 dinara.

Sredstva iz sindikalne članarine

Međutim, ukoliko je reč o velikim preduzećima koja imaju sindikate iz godišnje članarine mogu se kupiti pokloni zaposlenim ženama, a da samo preduzeće ne plati porez.

Pokloni koji se daju iz sredstava članarine sindikalne organizacije, ne oporezuju se porezom na dohodak građana i ne podležu obavezi plaćanja doprinosa, bez obzira na to da li se daju onima koji su u radnom odnosu ili ne. Razlog je taj što se sindikalna članarina plaća iz zarada zaposlenih na koje su već plaćeni porez i doprinosi.

Ipak, za poklone koji se daju iz sredstava članarine sindikalne organizacije mora postojati dokaz da sredstva nedvosmisleno potiču iz tog ili drugih izvora sredstava na koje su plaćeni porez i doprinosi, i da ne potiče od sredstava poslodavca koje je preneo na sindikalnu organizaciju.

Ako se pokloni daju iz sredstava koja nisu prikupljena iz članarine zaposlenih, već od drugih prihoda sindikata, onda poklon ima karakter zarade i na njega se plaćaju porez i doprinosi iako ga daje sindikat.

 • DOBRILA

  6.3.2024 #1 Author

  Nista me ne bi cudilo vise…

  Odgovori

 • Inquiete

  6.3.2024 #2 Author

  O stabilnosti kompanije govore i ,,pokloni” za zaposlene – to je samo jedan mali znak pažnje…

  Odgovori

 • VALE

  6.3.2024 #4 Author

  Interesantne su polemike oko toga

  Odgovori

 • MIKIMILE

  6.3.2024 #5 Author

  Svemu dodje kraj

  Odgovori

 • SENSEI

  8.3.2024 #6 Author

  Bolje bi bilo da se da akcenat i na proslavu drugih praznika

  Odgovori

 • Brana

  10.3.2024 #7 Author

  E svašta

  Odgovori

 • BIJUTI27

  14.4.2024 #8 Author

  Zavisi koji,oni koji postuju radnike a pogotovo zene bar za taj dan ce ih obradovati poklonom.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...