Inflacija u ostrvskoj zemlji neće dostići dva odsto u skorijoj budućnosti

Pad jena neće uticati na promenu monetarne politike Japana

NovacSvetVesti

21.4.2022 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Pad jena neće uticati na promenu monetarne politike Japana Pad jena neće uticati na promenu monetarne politike Japana
Nedavni pad vrednosti jena u skladu je sa osnovnim uslovima ugovora i nije razlog da Japan promeni svoju ekonomsku politiku, uključujući izuzetno niske kamatne... Pad jena neće uticati na promenu monetarne politike Japana

Nedavni pad vrednosti jena u skladu je sa osnovnim uslovima ugovora i nije razlog da Japan promeni svoju ekonomsku politiku, uključujući izuzetno niske kamatne stope centralne banke, rekao je visoki zvaničnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ovakav stav ističe potencijalne teškoće koje očekuju japansku vladu ukoliko zatraži međunarodnu saglasnost da interveniše na tržištu valuta kako bi zaustavila dalji pad jena, uzimajući u obzir da članice G7 i G20 smatraju intervenciju opravdanom samo ukoliko kamatne stope odstupe od osnovnih uslova ugovora, piše Reuters.

Kako kaže zamenik direktora Odeljenja za Aziju i Pacifik u MMF Sandžaja Pant (Sanjaya Panth), ekonomska politika bi trebalo i dalje da se oslanja na osnovne uslove ugovora.

“Ne vidimo nijedan razlog za promenu ekonomske politike, jer ono što se trenutno dešava oslikava osnovne uslove ugovora”, navodi Pant.

Jen je u odnosu na dolar pao na najniži nivo u protekle dve decenije, ali Banka Japana nastavlja da se zalaže za politiku izuzetno niskih kamatnih stopa, što je veliki kontrast u odnosu na agresivna povećanja koja se očekuju od američke centralne banke, Feda.

Tržištima kruže spekulacije da bi Japan mogao intervenisati kako bi sprečio dalji pad jena. Moguće akcije su kupovina ove valute, podizanje kamatnih stopa ili prilagođavanje buduće monetarne politike Banke Japana.

Kako je inflatorni pritisak još uvek prigušen, nema potrebe da Banka Japana menja svoju prilično labavu politiku, rekao je Pant.

I dok bi privremeni faktori, kao što je opadajući efekat smanjenja naknada za mobilne telefone, mogli da podstaknu rast inflacije kada su potrošačke cene u pitanju, malo je verovatno da će inflacija u Japanu dostići ciljanih dva odsto, dodaje on.

  • TINA

    21.4.2022 #1 Author

    Jen je stabilna valuta, nece se tako brzo menjati

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.4.2022 #2 Author

    Nijedna valuta nije stabilna..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...