ETF čine sedam odsto tržišta akcija

Banka Japana postepeno gasi program kupovine hartija od vrednosti

BankeNovacSvetVesti

8.4.2022 14:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Banka Japana postepeno gasi program kupovine hartija od vrednosti Banka Japana postepeno gasi program kupovine hartija od vrednosti
Za veći deo sveta hartije od vrednosti predstavljaju alate preko kojih ulagači prate vrednost određenog seta akcija ili obveznica. U Japanu, međutim, ova sredstva... Banka Japana postepeno gasi program kupovine hartija od vrednosti

Za veći deo sveta hartije od vrednosti predstavljaju alate preko kojih ulagači prate vrednost određenog seta akcija ili obveznica. U Japanu, međutim, ova sredstva služe za sve od podešavanja tržišta i povećanja inflacije do ubrzanja ekonomskog rasta, poboljšanja korporativne administracije, pa čak i podsticanja polne ravnopravnosti.

Zahvaljujući ovom širokom spektru ciljeva japanska centralna banka je u prethodnoj deceniji uskladištila oko 80 odsto ETF (kolekcije većeg broja akcija ili obveznica), što je oko sedam odsto ukupnog tržišta akcija ove zemlje, koje vredi šest biliona dolara.

To je više nego što je postigla bilo koja druga centralna banka na svetu koja je pokušala da podstakne rast ekonomije kroz kupovinu kapitalnih sredstava, piše Bloomberg.

Banka Japana (BOJ) je ostale centralne banke nadmašila i kupovinom obveznica od 3,7 biliona dolara.

Međutim, nakon devet godina i kupovine ETF vrednih nekoliko hiljada milijardi dolara, očigledno je da je “najhrabriji monetarni eksperiment” Banku Japana zarobio sa preobimnom portfoliju koga se neće tako lako otarasiti.

Pre godinu dana centralna banka je zamrzla kupovinu ETF, što je prvi jasan korak ka sužavanju njene neobične akcije za koju su kritičari rekli da je poremetila tržište i učinila BOJ najvećim vlasnikom nacionalnih akcija.

Ovaj potez je u oštroj suprotnosti sa, kako se čini, nezajažljivim apetitima Banke Japana kada su državne obveznice u pitanju. Prošle nedelje, ova centralna banka spominjala se u novinskim naslovima širom sveta zbog odluke da pokrene četvorodnevnu neograničenu kupovinu kako bi usmerila kretanje globalnog duga i držala prinose pod kontrolom.

Postepeno odustajanje od programa kupovine ETF je, s druge strane, prošlo “ispod radara”. Guverner Haruhiko Kuroda i dalje ćuti u vezi sa ovim programom, koji će verovatno biti sveden 2023. godine.

Ovo je zadatak za njegovog naslednika, koji podrazumeva rasterećenje banke bez potrebe za velikom rasprodajom akcija. To rasterećivanje bi moglo trajati decenijama.

  • ZVE84

    8.4.2022 #1 Author

    Hartije od vrednosti padaju, ali zato prodaja u zlatnim polugama raste

    Odgovori

  • MAJALG

    9.4.2022 #3 Author

    Japan definitivno zna zasto tako nesto radi, nista to nije slucajno.

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.4.2022 #4 Author

    Verovatno sa razlogom…

    Odgovori

  • NATI29

    10.4.2022 #5 Author

    Sigurno imaju razlog

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    10.4.2022 #6 Author

    Nista nije slucajno ….znaju oni sta rade

    Odgovori

  • Milovan94

    10.4.2022 #7 Author

    Nije ovo slučajno zašto Japan radi.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    10.4.2022 #8 Author

    Znaju oni šta rade i zbog čega je to tako

    Odgovori

  • VILENJAK

    10.4.2022 #9 Author

    Ima Japan neki svoj plan, ne rade ovo tek tako i bez cilja.

    Odgovori

  • LUKA

    10.4.2022 #10 Author

    Sve je to osmisljeno unapred

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...