Potrošačka inflacija u ostrvskoj zemlji beleži sporiji rast u odnosu na decembar

Japan u januaru beleži najveći trgovinski deficit u poslednjih osam godina

NovacSvetVesti

10.2.2022 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Japan u januaru beleži najveći trgovinski deficit u poslednjih osam godina Japan u januaru beleži najveći trgovinski deficit u poslednjih osam godina
Inflacija vezana za potrošačke cene u Japanu, kako izgleda, u januaru raste sporije u odnosu na prethodni mesec, što povećava mogućnost da će centralna... Japan u januaru beleži najveći trgovinski deficit u poslednjih osam godina

Inflacija vezana za potrošačke cene u Japanu, kako izgleda, u januaru raste sporije u odnosu na prethodni mesec, što povećava mogućnost da će centralna banka ove države zaostajati za drugim zemljama kada je podizanje kamatnih stopa u pitanju.

Prema podacima koje su izneli ekonomisti u anketi koju je sproveo Reuters, očekuje se da će Japan u januaru imati verovatno najveći trgovinski deficit u poslednjih osam godina jer konstantni rast cena goriva i sirovina podstiče uvoz.

Nacionalni indeks potrošačkih cena (CPI) verovatno će porasti u januaru 0,3 odsto međugodišnje, malo sporije u odnosu na rast od 0,5 odsto u decembru.

Ovo usporavanje je verovatno posledica određenih mera, kao što je prekidanje kampanje vlade za popuste prilikom putovanja početkom 2020. godine.

Kada se uklone trenutni faktori, potrošačka inflacija će verovatno nastaviti da raste, navode ekonomisti.

“Cene na uvezena dobra rastu, a efekti toga se šire i na domaće cene koje su ranije bile umerene”, kaže glavni ekonomista sa Norinchukin istraživačkog instituta Takeši Minami (Takeshi Minami).

Ipak, mnogi analitičari očekuju da će potrošačka inflacija ostati daleko ispod ciljanih dva odsto Banke Japana, navodeći banku da nastavi sa primenom “labave” politike.

Odvojene analize će verovatno pokazati da je Japan u januaru imao trgovinski deficit od 1,607 milijardi jena (13,91 milijardi dolara).

Takođe, očekuje se da će uvoz u januaru biti veći 37,1 odsto, što je značajno iznad rasta izvoza od 16,5 odsto.

Porudžbine za mašineriju, čije se dospeće očekuje sledeće nedelje, su njaverovatnije niže za 1,8 odsto na mesečnom nivou u decembru, što je prvi pad za četiri meseca.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...