Rast potrošačkih cena "nagriza" plate Amerikanaca

Inflacija u SAD neće biti niža za dva odsto do kraja godine

SvetVesti

9.2.2022 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija u SAD neće biti niža za dva odsto do kraja godine Inflacija u SAD neće biti niža za dva odsto do kraja godine
Visoka inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama mogla bi dostići još više nivoe pre nego što počne da se povlači, kada akcije Federalnih rezervi (FED)... Inflacija u SAD neće biti niža za dva odsto do kraja godine

Visoka inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama mogla bi dostići još više nivoe pre nego što počne da se povlači, kada akcije Federalnih rezervi (FED) počnu da utiču na nju i kada se smanji pritisak na nabavne lance, izjavila je predsednica odeljenja Federalnih rezervi u San Francisku Meri Dejli (Mary Daly).

“Vrlo je verovatno da će biti prilično loše pre nego što postanje bolje”, izjavila je Dejli, dodajući da i pored toga ona ne očekuje da će inflacija pasti za dva odsto do kraja godine, piše Reuters, pozivajući se na CNN.

Potrošačke cene su prošle godine zabeležile rast od sedam odsto, utičući tako i na plate Amerikanaca.

Očekuje se da će američka centralna banka sledećeg meseca početi da povećava kamatne stope sa nivoa koji je gotovo na nulu, što Dejli podržava.

Kada se to dogodi, izjavila je Dejli, FED ne bi trebalo da nađe “zlatnu sredinu”, jer činjenica je se inflacija, indirektno izazvana pandemijom, neće povući samo zahvaljujući akcijama centralne banke.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...