donacija od milion dolara za podsticanje procesa dekarbonizacije

Vlada Japana doprinosi sprovođenju Zelene agende u Srbiji

EkologijaSrbijaSvetU fokusuVesti

14.4.2022 12:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlada Japana doprinosi sprovođenju Zelene agende u Srbiji Vlada Japana doprinosi sprovođenju Zelene agende u Srbiji
U Vladi Srbije danas je predstavljena nova inicijativa za pravednu zelenu tranziciju i dekarbonizaciju srpske privrede i industrije, koju će uz finansijsku podršku Vlade... Vlada Japana doprinosi sprovođenju Zelene agende u Srbiji

U Vladi Srbije danas je predstavljena nova inicijativa za pravednu zelenu tranziciju i dekarbonizaciju srpske privrede i industrije, koju će uz finansijsku podršku Vlade Japana i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom rudarstva i energetike sprovoditi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Cilj ove inicijative, čija je vrednost 1.010.000 dolara, je da podstakne proces dekarbonizacije, odnosno napuštanja uglja kao dominantnog izvora za proizvodnju energije u Srbiji, istovremeno vodeći računa da i cena i koristi ove tranzicije budu ravnomerno raspoređeni u društvu.

Zelena tranzicija može da donese značajan boljitak za životnu sredinu i zdravlje ljudi, privredu i društvo u celini, ali će uticati na industriju , rudarstvo i evoluciju energetskog sektora u Srbiji. Zato je neophodno da zelena tranzicija bude pravedna i strateški isplanirana na vreme, kako bi se minimizirao gubitak radnih mesta i obezbedila ekonomska sigurnost za stanovništvo u delovima zemlje koji se oslanjaju na ove sektore, kaže se u zvaničnom saopštenju.

„Kako bi doprineo tranziciji ka dekarbonizovanom društvu, radi budućnosti čovečanstva, Japan će sa oko 42 miliona dolara podržati 23 zemlje, među kojima je i Srbija. Osim finansijske, Japan će podršku pružiti i u vidu znanja i ekspertize. Konkretno, kroz ovu inicijativu želimo da obezbedimo da princip pravednosti bude sastavni deo zelene tranzicije i dekarbonizacije privrede. Istovremeno ćemo pomoći da se uvedu inovativni poslovni modeli i osiguraju investicije u zelene tehnologije“, istakao je ambasador Japan u Srbiji Takahiko Kacumata.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da su mnoge zemlje otišle daleko u tom procesu, ali i da je Srbija, koja je na početku tog procesa, pokazala da je aktivna u njemu, o čemu govori donošenje Zakona o klimatskim promenama koje je pripremilo Ministarstvo zaštite životne sredine, kao i set modernih zakona iz oblasti energetike, uključujući prvi poseban Zakon o korišćenju OIE i novi Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

UNDP će u okviru nove inicijative podržati Vladu Srbije u izradi Plana pravedne tranzicije ka nisko-ugljeničnoj ekonomiji, a preduzeća iz javnog i privatnog sektora pozvati da predlože inovativna rešenja za dekarbonizaciju privrede i industrije, i smanjenje zagađenja životne sredine. Pored toga, biće podržana primena najboljih predloga u praksi. 

Osim što predstavlja održivo rešenje za krizu na globalnom energetskom tržištu, prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, kao i energetska efikasnost, neophodni su kako bi se smanjile emisije gasova sa efektom staklene bašte (GHG) koje negativno utiču na klimatske promene i izazivaju globalno zagrevanje. 

Srbija se kao potpisnica Sporazuma iz Pariza o klimi obavezala da smanji emisije GHG, a zelena transformacija privrede i društva je neizostavan deo pristupanja zemlje Evropskoj uniji i istovremeno uslov da srpski proizvodi ostanu konkurentni u EU, koja je glavno izvozno tržište Srbije. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...