Snabdevanje Jadranskim naftovodom biće nastavljeno i posle 15. maja

Energetska bezbednost i zelena agenda prioritet za Srbiju

EkologijaEUSrbijaU fokusuVesti

11.4.2022 17:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Energetska bezbednost i zelena agenda prioritet za Srbiju Energetska bezbednost i zelena agenda prioritet za Srbiju
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u Beču, gde kopredsedava sastanku Komiteta za energetiku i klimu Energetske zajednice, da su klimatski izazovi... Energetska bezbednost i zelena agenda prioritet za Srbiju

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u Beču, gde kopredsedava sastanku Komiteta za energetiku i klimu Energetske zajednice, da su klimatski izazovi najvažnija tema sa kojom se suočavaju sve zemlje i da proces energetske tranzicije i zelena agenda ostaju prioritet u razvoju energetike na globalnom nivou.

Ona je istakla da će glavne teme osmog energetsko-klimatskog foruma biti borba protiv klimatskih promena, povećanje energetske bezbednosti i nezavisnosti i mere koje su države preduzele tokom energetske krize.

„Srbija kopredsedava sastanku. Zajedno sa potpredsednicom Vlade Ukrajine, tu su i direktor Energetske zajednice, ministri iz regiona, kao i komesarka EU za energetiku. Razgovaraćemo o tome kako koja zemlja uspeva da osigura energetsku bezbednost upravo u trenutku kada je veliki broj zemalja zavistan od jednog dobavljača gasa”, istakla je Mihajlović.

Kako je navela, na sastanku će pričati i o tome kako utiču visoke cene električne energije i na domaćinstva i na privredu i šta su države preduzele u tom smislu.

“Važno je da Srbija duže vreme vodi računa o tome. Još kada se završavala pandemijska kriza, vodili smo i te kako računa o tome da zbog visokih cena na evropskim tržištima zaštitimo domaću privredu i domaćinstva. Kada je reč o gasnom sektoru, mi nemamo problema, ali smo spremni za svaku situaciju koja se može dogoditi u budućnosti, odnosno ako dođe do obustave isporuke. Razgovaraćemo i o nafti, jer su to trenutno najosetljivija pitanja“, rekla je ona.

Ona je podsetila da je Srbija izuzeta iz petog paketa sankcija EU prema Rusiji i da će biti nastavljeno snabdevanje Jadranskim naftovodom i posle 15. maja.

„Svakako smo spremni i da takve odluke mogu biti promenjene u narednom periodu i razgovaramo o alternativnim lukama i rutama preko kojih ćemo osigurati bezbedno snabdevanje. Očekuje nas važan sastanak, sve odluke koje smo doneli na ministarskom sastanku u Beogradu u novembru prošle godine su danas još više dobile na značaju, posebno kada je reč o tome da kao region budemo energetski nezavisniji i bezbedniji”, rekla je Mihajlović i naglasila da su pred Srbijom brojni izazovi jer je cilj da budemo energetski bezbedni, ali da ne izađemo iz okvira zelene agende.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...