Zelena agenda uslov za privredni razvoj

Novi zakonodavni okvir osnova za energetsku tranziciju

SrbijaU fokusuVesti

29.3.2022 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Novi zakonodavni okvir osnova za energetsku tranziciju Novi zakonodavni okvir osnova za energetsku tranziciju
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je Srbija donošenjem novog zakonodavnog okvira napravila osnovu za pokretanje procesa energetske tranzicije. Mihajlović je... Novi zakonodavni okvir osnova za energetsku tranziciju

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je Srbija donošenjem novog zakonodavnog okvira napravila osnovu za pokretanje procesa energetske tranzicije.

Mihajlović je u Pragu razgovarala sa zamenikom sekretara SAD za energetiku Davidom Turkom (David Turk) o saradnji dve države u procesu energetske tranzicije, energetskoj bezbednosti i nezavisnosti, kao i o diverzifikaciji u gasnom sektoru.

Kako je saopštilo ministarstvo, oni su razgovarali o izgradnji energetske infrastrukture, regionalnom povezivanju, razmeni iskustava i tehnologija i zajedničkoj borbi sa klimatskim promenama, ispunjenju ciljeva Pariskog sporazuma, tranziciji ka čistoj energiji i unapređenju energetske efikasnosti.

„Donošenjem novog zakonodavnog okvira napravili smo osnovu za pokretanje procesa energetske tranzicije i promenu strukture našeg energetskog miksa. Cilj je da u vremenu ispred nas smanjujemo proizvodnju energije iz prljavih goriva i povećamo procenat OIE. Naš novi investicioni plan podrazumeva izgradnju novih kapaciteta, osim RHE Đerdap 3 i Bistrica, želimo i nove solarne i vetroelektrane, jer je cilj da osiguramo dovoljno električne energije iz sopstvenih izvora“, rekla je Mihajlović.

Ministarka je navela da je zelena agenda uslov za privredni razvoj i bezbednost na globalnom nivou.

„Posebno važno pitanje je energetska nezavisnost i stabilnost u gasnom sektoru. Izgradnjom gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad, Srbija će dobiti mogućnost da se snabdeva gasom iz Kaspijskog regiona, Srednjeg istoka, sa TNG terminala u Grčkoj, a u budućnosti i iz istočnog Mediterana“, rekla je ona.

  • Milovan94

    29.3.2022 #1 Author

    Dobri su zakoni ali koliko se primenjuju to je pitanje?!

    Odgovori

  • VERA

    29.3.2022 #2 Author

    Odavno je to trebalo doneti, ali mi u svemu kasnimo.

    Odgovori

  • NINO

    30.3.2022 #3 Author

    Da, da…lepo je pricati, ali da li ce se sprovesti u delo?

    Odgovori

  • NATI29

    31.3.2022 #4 Author

    Samo jos i da ga sprovedu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...