obezbeđivanje dugoročne energetske stabilnosti

Moguće turske investicije u Srbiji za obnovljive izvore energije

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

10.2.2022 16:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Moguće turske investicije u Srbiji za obnovljive izvore energije Moguće turske investicije u Srbiji za obnovljive izvore energije
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je u četvrtak sa generalnim direktorom turske kompanije Кozuva Osmanom Кajom i ambasadorom Hamijem Aksojem o potencijalnim investicijama u nove... Moguće turske investicije u Srbiji za obnovljive izvore energije

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je u četvrtak sa generalnim direktorom turske kompanije Кozuva Osmanom Кajom i ambasadorom Hamijem Aksojem o potencijalnim investicijama u nove kapacitete koji koriste obnovljive izvore energije, saradnji u realizaciji projekata izgradnje energetske infrastrukture i mogućnostima za poslovanje te i drugih turskih kompanija u Srbiji.

„Ulaganje u nove kapacitete koji koriste obnovljive izvore ubrzaće obezbeđivanje dugoročne energetske stabilnosti i nezavisnosti, što je naš cilj. Potrebne su nam nove investicije, jer više od tri decenije nismo izgradili nijedan elektroenergetski kapacitet, a na početku smo energetske tranzicije i neophodna su nam brza i efikasna ulaganja“, rekla je Mihajlović, prenosi Beta.

Ona je istakla da je prostor za investicije u ovoj oblasti veliki i da želi da vidi najbolje svetske kompanije u Srbiji.

„Obnovljivi izvori energije su budućnost, posebno kada govorimo o velikim hidroelektranama, vetro i solarnim elektranama. Stvorili smo osnovu za investicije, doneli smo novi zakonodavni okvir, naročito je Zakon o OIE dodatno unapredio investicioni ambijent. Radimo na tome da značajno povećamo količinu energije koju dobijamo iz obnovljivih izvora i da obezbedimo održivo korišćenje svih resursa“, rekla je Mihajlović.

Navela je da su projekti u sektoru energetike i rudarstva u vrednosti više od 30 milijardi evra, od čega je najveći deo za OIE.

„Imali smo odličnu saradnju sa turskim kompanijama i u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i nema razloga da takvu saradnju ne ostvarimo i u resoru energetike. S obzirom na strateško partnerstvo dve zemlje i odlične odnose na predsedničkom nivou, postoji prostor da dodatno unapredimo odnose i u energetskom sektoru“, rekla je ministarka.

Generalni direktor Кozuve je rekao da je ta kompanija zainteresovana za ulaganje u sektor OIE u Srbiji, jer znaju da je poslovni ambijent povoljan i da mogu da računamo na brzo i efikasno dobijanje svih potrebnih dozvola.

„Naš cilj je da širimo poslovanje kompanije i zbog toga želimo da učestvujemo u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora u Srbiji, naročito kada govorimo o vetroelektranama“, rekao je Osman Кaja.

U Srbiji, po rečima ambasadora Turske, poslednjih godina najviše turskih kompanija posluju u u tekstilnoj ili automobilskoj industriji.

„Srbija se mnogo promenila za to vreme i postala odlično mesto za investicije i u drugim oblastima, pre svega mislim na energetiku i IT sektor, i  turske kompanije moraju da požure ukoliko žele da ostvare što bolji položaj na srpskom tržištu. Imamo iskustvo u oblasti OIE i mislim da bi bilo dobro za obe zemlje da podelimo iskustvo i unapredimo saradnju u tom delu“, rekao je Hami Aksoj.

On je pozvao Mihajlović da poseti Ankaru, gde bi bila organizovana konferencija na kojoj bi učestvovale turske kompanije zainteresovane za ulaganja u srpski energetski sektor.

  • TATJANA

    10.2.2022 #1 Author

    To bi bilo odlicno za nas

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    10.2.2022 #2 Author

    To bi zaista bio dobar korak.

    Odgovori

  • VERA

    10.2.2022 #3 Author

    Investirale bi i domaće kompanije da je normalna država. Svakako sve pohvale, mada smo mi kroz istoriju dosta toga „pozajmili“ turcima. Mogla bi i nova ministarka energetike ali da nije iz Turske i da ozbiljno radi svoj posao.

    Odgovori

  • NATI29

    11.2.2022 #4 Author

    Samo nek ulazu Turci znaju sta rade

    Odgovori

  • Anna

    11.2.2022 #5 Author

    Nisam sigurna koliko će se od svega toga sprovesti u delo. Sumnjam u obe strane.

    Odgovori

  • JANA

    12.2.2022 #6 Author

    Pošto smo postali odlično mesto za investicije, ne sumnjam da će turske kompanije pozuriti da ostvare što bolji položaj na našem tržištu.

    Odgovori

  • TINA

    16.2.2022 #7 Author

    Nase zemlja je uvek interesantna za Tursku. Nekada su ratovali sa nama, a sad investiraju. Ne moze bez nas, ocigledno

    Odgovori

  • Lik Orijent

    16.2.2022 #8 Author

    Ministarka Mihajlović, pošto je uspešno dovela stanje u EPS-u u red, sada se baca na davanje subvencija strancima za ovo i ono, a za domaće… možda malo muzike. Ne treba da sumnjamo da će i rezultat da bude sličan njenim dosadašnjim rezultatima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...