prema najnovijem izveštaju američkog ministarstva rada

Cene u SAD porasle 7,5 odsto, inflacija najveća u proteklih 40 godina

SvetVesti

10.2.2022 15:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Cene u SAD porasle 7,5 odsto, inflacija najveća u proteklih 40 godina Cene u SAD porasle 7,5 odsto, inflacija najveća u proteklih 40 godina
U protekloj godini inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama je porasla do najvećeg nivoa u prethodne četiri decenije, ostavljajući ekstremne posledice u potrošačkom sektoru. Upravo zbog... Cene u SAD porasle 7,5 odsto, inflacija najveća u proteklih 40 godina

U protekloj godini inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama je porasla do najvećeg nivoa u prethodne četiri decenije, ostavljajući ekstremne posledice u potrošačkom sektoru. Upravo zbog toga, Federalne rezerve su ostale čvrsto pri odluci da podignu kamatne stope.

Iz Ministarstva rada saopšteno je da su potrošačke cene u proteklom mesecu porasle 7,5 odsto međugodišnje, što je najveći rast još od februara 1982. godine, piše The Wall Street Journal.

Problemi sa nabavnim lancima i nestašica radne snage, velika količina sredstava državne pomoći, izuzetno niske kamatne stope i snažan rast potrošnje kombinovano su doveli rast inflacije do ekstremnog ubrzanja.

Posmatrano od decembra do januara, inflacija je porasla 0,6 odsto, što je više od očekivanja analitičara. Cene su od oktobra do novembra porasle 0,7 odsto, a od septembra do oktobra 0,9 odsto.

Malo je naznaka da će se rast inflacije uskoro usporiti. Mnogo faktora koji su doveli do toga da cene naglo skoče prošlog proleća i dalje utiču na ekonomiju SAD. Među njima je najbrži rast plata u proteklih 20 godina verovatno najznačajniji.

Osim toga, luke i skladišta su preplavljena robom, dok je na hiljade radnika na bolovanju usled pandemije. Kao rezultat, javlja se nestašica proizvoda i delova za proizvodnju, a zalihe se smanjuju.

U protekloj godini, nagli porast troškova gasa, hrane, automobila i nameštaja potpuno je uništio budžete mnogih Amerikanaca. 

U decembru su ekonomisti sa Univerziteta u Pensilvaniji procenili da je prosečno domaćinstvo moralo da potroši 3.500 dolara više nego 2020. godine da bi napunilo identičnu potrošačku korpu i isplatilo račune.

  • STRAHINJA

    10.2.2022 #1 Author

    Ako ovako nastave, uticaj na ostatak sveta je vrlo izvestan

    Odgovori

  • DANIJELA

    10.2.2022 #2 Author

    Nismo najgori, ako je za utehu.

    Odgovori

  • GAGA

    10.2.2022 #3 Author

    Preslikace se to na ceo svet u vrlo kratkom roku, samo ce u vecini drzava biti dvocifrena inflacija

    Odgovori

  • NATI29

    10.2.2022 #4 Author

    Pa i kod nas svaki dan nesto poskupljuje. A imaju bolje plate i standard nego kod nas.

    Odgovori

  • JANA

    12.2.2022 #5 Author

    Nekako se ne brinem za SAD, snaći će se oni.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...