tranzicija ka obnovljivim izvorima energije

Mogućnost intenzivnije saradnje Srbije sa Republikom Korejom u energetskom i rudarskom sektoru

BiznisFirme u fokusuInfrastrukturaSrbijaVesti

7.4.2022 14:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Mogućnost intenzivnije saradnje Srbije sa Republikom Korejom u energetskom i rudarskom sektoru Mogućnost intenzivnije saradnje Srbije sa Republikom Korejom u energetskom i rudarskom sektoru
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je u četvrtak sa ambasadorom Republike Кoreje u Srbiji Li Djeungom o mogućnost intenziviranja saradnje u... Mogućnost intenzivnije saradnje Srbije sa Republikom Korejom u energetskom i rudarskom sektoru

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je u četvrtak sa ambasadorom Republike Кoreje u Srbiji Li Djeungom o mogućnost intenziviranja saradnje u energetskom i rudarskom sektoru i učešća korejskih kompanija u izgradnji novih energetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore.

„Političke odnose trebalo bi da prati i bolja ekonomska saradnja, posebno u oblasti energetike. Usvojili smo četiri nova zakona koja su u skladu sa najvišim standardima Evropske unije. Imamo novi Zakon o korišćenju OIE, prvi put u Srbiji, koji je jako važan i koji predstavlja osnovu za novi investicioni okvir. Postoji dovoljno prostora da saradnju u ovoj oblasti podignemo na viši nivo“, kazala je Mihajlović, saopštilo je ministarstvo, prenosi Beta.

Dodala je i da je novost u zakonodavnom okviru Srbije i Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, što predstavlja, jedan od stubova energetske politike zemlje.

Mihajlović je kazala da Srbije projekte koje sprovodi u oblasti unapređenja energetske efikasnosti realizuje zajedno sa međunarodnim institucijama.

„U toku je i izrada najvažnijih strateških dokumenata – nove strategije razvoja energetike i integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku. Naša vizija je da osiguramo energetsku bezbednost i omogućimo klimatski neutralan razvoj Srbije, jer zelena agenda predstavljaju novu šansu za privredni rast. Otvoreni smo za razgovore o svim energetskim izvorima, uključujući i nuklearne elektrane“, rekla je ministarka.

Ambasador Republike Кoreje Li Djeung rekao je da je Srbija odlična destinacija za investicije južnokorejskih kompanija i da postoji interesovanje za rad na srpskom tržištu.

Kazao je da se njegova zemlja opredelili za to da bude karbonski neutralna zemlja, koja se pored OIE, oslanja i na nuklearnu energiju.

„U toj oblasti  Кoreja je jedna od najjačih zemalja u svetu i mislim da možemo da sarađujemo i u tom sektoru, kao i u energetici uopšte, jer postoji zainteresovanost naših kompanija za srpsko tržište“, rekao je ambasador.

Na sastanku je razgovarano i o procesu energetske tranzicije, unapređenju energetske bezbednosti i nezavisnosti u gasnom sektoru, značaju modernizacije energetske infrastrukture, kao i uticaju krize na energetiku na globalnom nivou.

  • Milovan94

    7.4.2022 #1 Author

    Mora se intenzivirati saradnja kako bi što pre i više prešli na obnovljive izvore energije.

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    7.4.2022 #2 Author

    Veruje da ta radanja može doneti puno toga dobrog.

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    7.4.2022 #3 Author

    Verujem da ta saradnja može doneti toliko toga dobrog.

    Odgovori

    • Milisavka

      10.4.2022 #4 Author

      Trebalo bi ulagati u obnovljive izvore enrgije

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...