Manjak struje uticao na pad ukupne industrijske proizvodnje

Energetski sektor se još uvek nije oporavio od prošlogodišnjeg kolapsa

InfrastrukturaInvesticijeNovacSrbija

7.4.2022 13:45 Autor: Stanislav Stanišić 10

Energetski sektor se još uvek nije oporavio od prošlogodišnjeg kolapsa Energetski sektor se još uvek nije oporavio od prošlogodišnjeg kolapsa
Industrijska proizvodnja imala je i u februaru mali međugodišnji pad zbog bitne redukcije proizvodnje u elektroprivredi, nakon čega je uvoz struje povećan osam puta,... Energetski sektor se još uvek nije oporavio od prošlogodišnjeg kolapsa

Industrijska proizvodnja imala je i u februaru mali međugodišnji pad zbog bitne redukcije proizvodnje u elektroprivredi, nakon čega je uvoz struje povećan osam puta, navodi u svojoj analizi u aprilskom broju mesečnog biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT) ekonomista Stojan Stamenković.

„Manja proizvodnja električne energije je činjenica koja je bila očekivana, posebno kada se setimo problema krajem prošle godine koji se i dalje reflektuje na ovu oblast. Energetski sektor je dao nedovoljne i loše rezultate, pre svega zato što su pogrešni ljudi bili na rukovodećim mestima. Da je bila bolja kadrovska politika taj sektor ne bi toliko omanuo“, komentariše za Biznis.rs ekonomista Ljubomir Madžar.

Prehrambena industrija, industrija duvana, proizvodnja osnovnih metala, proizvodnja metalnih proizvoda osim mašina, proizvodnja ostalih saobraćajnih sredstava (šinska vozila) doprineli su snažnom rastu ukupne prerađivačke industrije.

Ukupna industrijska proizvodnja je, posle pada u januaru za 2,2 odsto, međugodišnje pala i u februaru 2022. godine za 0,7 odsto, tako da je i u periodu januar-februar međugodišnje pala za 1,4.

Presudna komponenta izrazitog pada ukupne industrijske proizvodnje je sektor proizvodnje za snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (sa učešćem 16,1 odsto).

Međugodišnji pad tokom četvrtog tromesečja prošle godine bio je oko 9,4 odsto, ali je u januaru ove godine produbljen na 18,6 a u februaru na 25,8 odsto.

Na drugoj strani, u sektoru rudarstva zadržan je vrlo visok rast – u februaru je rast ubrzan na 45 odsto u celom sektoru, zahvaljujući više nego učetvorostručenoj proizvodnji ruda metala.

Na rast prerađivačke industrije u prethodnom periodu najviše su imale uticaj prehrambena, gde je najbolji trend držala mesna industrija. Druga po veličini doprinosa rastu proizvodnje prerađivačke industrije je proizvodnja osnovnih metala, ističe se u aprilskom MAT-u.

 • MADMAX

  7.4.2022 #1 Author

  Vlasnik pečenjare.

  Odgovori

  • IVAN

   7.4.2022 #2 Author

   Hahaha…da da upravo tako.

   Odgovori

  • SANJA ³

   7.4.2022 #3 Author

   Kada se pogleda sira slika,uredu je samo vremena jos da prodje

   Odgovori

 • kaćica

  7.4.2022 #4 Author

  Nadamo se da hoce vremenom.

  Odgovori

 • Milovan94

  7.4.2022 #5 Author

  Samo kolaps za kolapsom.

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  7.4.2022 #6 Author

  Opet zbog nekolicine ljudi, mase snose posledice. Pa to je osnova svega i ništa novo.

  Odgovori

 • IVAN

  7.4.2022 #7 Author

  Bice bolje

  Odgovori

 • GOCA BG

  7.4.2022 #8 Author

  Losa kadrovska politika dovede do kolapsa…

  Odgovori

 • SNEZANA

  7.4.2022 #9 Author

  Nazalost tesko da ce se uskoro I oporaviti.

  Odgovori

 • MAJALG

  10.4.2022 #10 Author

  Ocekivana vest, sa cime se borimo zadnje tri godine normalno je da je ovakav trend.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...