Sve može da se suši - od šljiva, malina, pa do gljiva, šargarepe i paradajza

Početna ulaganja u proizvodnju sušenog voća i povrća oko 10.000 evra

AgrobiznisBiznisInvesticijePreduzetnikSrbija

5.4.2022 17:13 Autor: Marija Jovanović 19

Početna ulaganja u proizvodnju sušenog voća i povrća oko 10.000 evra Početna ulaganja u proizvodnju sušenog voća i povrća oko 10.000 evra
Uprkos činjenici da proizvodnja i plasman sušenog voća i povrća zahteva znatno veća ulaganja od tradicionalnog uzgoja i prodaje svežih plodova, Srbija ima ogroman... Početna ulaganja u proizvodnju sušenog voća i povrća oko 10.000 evra

Uprkos činjenici da proizvodnja i plasman sušenog voća i povrća zahteva znatno veća ulaganja od tradicionalnog uzgoja i prodaje svežih plodova, Srbija ima ogroman potencijal za razvoj ove poljoprivredno-prehrambene grane.

Od voća i povrća može da se suši sve, počevši od šljiva, malina, jabuka, kajsija, gljiva, pa do šargarepe i paradajza.

“Srbija godišnje proizvede 6.000 tona sušene šljive. Prošle godine izvoz tradicionalne srpske voćke u Rusku Federaciju, Sloveniju, Francusku i druge države vredeo je 15,4 miliona evra. Ostalo sušeno voće izvezeno je za 14,4 miliona evra i to najvećim delom na tržište Evrope, SAD i Ujedinjenih Arapskih Emirata”, kaže za Biznis.rs Milada Lukešević, viši savetnik u Udruženju za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

S obzirom na to da naša zemlja ima godišnju proizvodnju od 500.000 tona šljive, ova voćarska kultura se i najviše koristi za preradu putem sušenja plodova. Kako objašnjava naša sagovornica, ostale kulture koje se prerađuju na ovaj način su jabuka, kruška, višnja, smokva, kajsija, aronija…

Kada je reč o povrću, ona navodi da se najviše izvoze mešavine sušenog povrća u vrednosti od 14,2 miliona evra na šta treba dodati sušene gljive svih vrsta u vrednosti od devet miliona evra. Ova vrsta proizvoda u izvozu takođe je najzastupljenija na evropskom tržištu.

Naša sagovornica smatra da su potencijali ove grane veliki, a da je sušenje voća posao koji u poslednje vreme doživljava ekspanziju zahvaljujući promenama navika u ishrani i tendencijama u konzumiranju hrane.

Na pitanje koliko novca je neophodno uložiti da bi se pokrenula jedna ovakva proizvodnja, ona objašnjava da sve zavisi od kapaciteta, ali da postoji i mogućnost udruživanja poljoprivrednih proizvođača.

“Prema podacima sa terena, početna ulaganja u ovu proizvodnju sa novim mašinama kreću se oko 10.000 evra u zavisnosti od kapaciteta i načina obrade, to jest da li se šljiva suši sa košticom ili bez nje, dok se polovna oprema može naći po znatno povoljnijoj ceni. S obzirom da sušare mogu biti i pokretne, postoji mogućnost da je koristi više proizvođača, što značajno pojeftinjuje proizvodnju”, ističe Milada Lukešević iz Udruženja za biljnu proizvodnju PKS.

  • TATJANA

    5.4.2022 #1 Author

    Ovo je odlicno, suvo voce je u sve vecoj upotrebi

    Одговори

  • Milovan94

    5.4.2022 #2 Author

    Definitivno nemam novca za ta ulaganja. Previše je. Moram sačekati bolju priliku.

    Одговори

  • kaćica

    5.4.2022 #3 Author

    To je divno,obozavam suve sljive.

    Одговори

  • SANJA

    5.4.2022 #4 Author

    Dobra investicija,imamo dosta voca i povrca,moze dosta toga xa se napravi

    Одговори

    • IVAN

      17.2.2023 #5 Author

      Uređeni sistemi postižu dobre rezultate zato što poštuju propise

      Одговори

  • GOCA BG

    5.4.2022 #6 Author

    Ko se usudi da krene u biznis sa susenim vocem,verujem da bi brzo isplatio 10.000e

    Одговори

  • LUKA

    5.4.2022 #7 Author

    Susenje voća je posao koji u poslednje vreme doživljava ekspanziju radi promena navika I zdrave ishrane

    Одговори

  • VERA

    5.4.2022 #8 Author

    Veca ponuda susenog voca i povrca i veca svest kod ljudi za konzumacije ove hrane daje nadu da je ova investicija potpuno opravdana.

    Одговори

  • NATI29

    5.4.2022 #9 Author

    Toga bar uspeva kod nas

    Одговори

  • GAGA

    5.4.2022 #10 Author

    Za pocetak moze se naci i ko usluzno susi, ali je prava stvar susenje osmozom

    Одговори

  • BRANA19

    6.4.2022 #11 Author

    Super , suvo voće se sve vise koristi…

    Одговори

  • NINO

    6.4.2022 #12 Author

    Suseno voce je jako isplativ biznis. Prosto, na ovaj nacin rizik je minimalan.

    Одговори

  • SUNCOKRET

    6.4.2022 #13 Author

    Ulaganje u sušare je odlična investicija i inicijativa države u pravom smeru.

    Одговори

  • Anna

    6.4.2022 #14 Author

    Drago mi je što se opet podiže svest o vrednosti sušenog voća. I sigurna saam da će brzo biti prepoznata isplativost sušenja voća i povrća.

    Одговори

  • MIŠKOVIĆ

    6.4.2022 #15 Author

    odlično ulaganje, domaći proizvodi će biti sve traženiji na svetskom tržištu

    Одговори

  • Bella

    6.4.2022 #16 Author

    Eto zanimanja ko ima malo vise novca i slobodnog vremena

    Одговори

  • Lelica

    6.4.2022 #17 Author

    Super,suseno voce je dosta trazeno. Onaj ko hoce moze da zapocne lep biznis.

    Одговори

  • BOJANA

    6.4.2022 #18 Author

    Suvo voće je sve više traženo. Ko ima sredstava i znanja o tome svakako je dobro ulaganje.

    Одговори

  • NINICA

    4.6.2022 #19 Author

    Ko ima mogucnost , dobro je za ulaganje !

    Одговори

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...