Američki Senat podržao strategiju pariranja Kini u oblasti tehnologije

SAD na korak od ulaganja 280 milijardi dolara u domaću proizvodnju

SvetVesti

28.7.2022 12:39 Autor: Vladimir Jokanović 1

SAD na korak od ulaganja 280 milijardi dolara u domaću proizvodnju SAD na korak od ulaganja 280 milijardi dolara u domaću proizvodnju
Američki Senat usvojio je zakon kojim se predviđa ulaganje 280 milijardi dolara u domaću proizvodnju i tehnologiju, kao deo strategije suprotstavljanja kineskoj nadmoći u... SAD na korak od ulaganja 280 milijardi dolara u domaću proizvodnju

Američki Senat usvojio je zakon kojim se predviđa ulaganje 280 milijardi dolara u domaću proizvodnju i tehnologiju, kao deo strategije suprotstavljanja kineskoj nadmoći u pomenutim sektorima. Zakon je donet dvopartijskim konsenzusom u korist planskog ulaganja federalnog novca u najsavremenije tehnologije i inovacije.

Zakon je usvojen sa 64 glasa „za“ i 33 glasa „protiv“, 17 republikanskih senatora podržalo je zakon, što predstavlja redak primer usaglašenosti u polarizovanom Kongresu, prenosi New York Times. Dvostranačka podrška pokazala je kako je komercijalna i vojna konkurencija sa Pekingom dramatično promenila dugoročne partijske nesuglasice.

„Nijedna vlada, a ni jaka zemlja poput naše, ne može sebi dozvoliti da sedi po strani. Mislim da je to velika promena, koja će ostati“, rekao je Čak Šumer (Chuck Schumer) njujorški senator i lider demokratske većine u Senatu. Zakon će, prema proceduri, biti prosleđen u Predstavnički dom Kongresa, gde se očekuje da će biti usvojen uz izvesnu podršku republikanaca. Ukoliko sve bude po planu, predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) mogao bi da potpiše zakon do kraja tekuće nedelje.

Predlog zakona koji probližava američku ekonomsku i politiku nacionalne bezbednosti, osigurao bi 52 milijarde dolara subvencija i dodatnih poreskih kredita kompanijama koje proizvode čipove u SAD. Takođe, prevdiđeno je još 200 milijardi dolara ulaganja u naučna istraživanja, posebno u oblasti veštačke inteligencije, robotike, kvantnog računarstva i drugih naprednih tehnologija.

Predlog zakona predviđa ulaganje 10 milijardi dolara u Ministarstvo trgovine, koje bi takođe podelilo subvencije za čipove kompanijama, kako bi se stvorilo 20 „regionalnih tehnoloških čvorišta“ širom SAD. Zakon bi usmerio milijarde i u Ministarstvo energetike i Nacionalnu fondaciju za nauku, za promociju osnovnih istraživanja i razvoja u naprednoj proizvodnji poluporovodnika.

  • SNEZANA

    28.7.2022 #1 Author

    Svaka cast,i mi bi trebali da vise ulazemo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...