Inflaciju u Srbiji ubrzalo poskupljenje prehrambenih proizvoda

Niska kupovna moć kočničar ozbiljnijeg rasta cena

AgrobiznisAnalizaBiznisSrbijaU fokusu

7.4.2022 10:44 Autor: Marija Jovanović 18

Niska kupovna moć kočničar ozbiljnijeg rasta cena Niska kupovna moć kočničar ozbiljnijeg rasta cena
Inflacija u Srbiji ubrzana je i na mesečnom i na međugodišnjem nivou, a jedan od osnovnih razloga je ubrzanje rasta cena prehrambenih proizvoda usled... Niska kupovna moć kočničar ozbiljnijeg rasta cena

Inflacija u Srbiji ubrzana je i na mesečnom i na međugodišnjem nivou, a jedan od osnovnih razloga je ubrzanje rasta cena prehrambenih proizvoda usled velikog poskupljenja neprerađene hrane, navodi se u analizi u aprilskom broju biltena “Makroekonomske analize i trendovi” (MAT).

U januaru i februaru 2022. registrovana je mesečna inflacija od 0,8 odsto i 1,1 odsto, kao i međugodišnja inflacija od 8,2 odsto i 8,8 odsto, pa je tako u februaru 2022. nastavljeno ubrzavanje međugodišnje inflacije koje je započeto u martu 2021.

„Mesečna inflacija je ubrzana u februaru 2022. isključivo pod dejstvom privremenih faktora jer je, pri sniženoj njenoj baznoj komponenti, povišena njena nebazna komponenta. Na mesečnom nivou je u januaru i februaru 2022. zabeležena bazna inflacija od 0,6 odsto i 0,3 odsto, te nebazna inflacija od jedan i 1,8 odsto. Pritom je ubrzanje mesečnog rasta cena prehrambenih proizvoda u februaru 2022. bilo glavni uzročnik ubrzanja nebazne inflacije u tom mesecu. Prehrambeni proizvodi su na mesečnom nivou poskupeli za 1,4 odsto u januaru, a za dva odsto u februaru“, navode autori MAT-a.

Međugodišnja inflacija je, kako ukazuju, ubrzana u februaru 2022. pretežno pod dejstvom privremenih faktora jer je povećanje njene nebazne komponente bilo veće od povećanja njene bazne komponente. Na međugodišnjem nivou je u januaru i februaru 2022. registrovana bazna inflacija od 4,1 odsto i 4,4 odsto, te nebazna inflacija od 11,7 odsto i 12,6 odsto. I opet je ubrzanje rasta cena prehrambenih proizvoda u februaru 2022. bilo glavni uzročnik ubrzanja nebazne inflacije u tom mesecu.

„Prehrambeni proizvodi su na međugodišnjem nivou poskupeli za 13,5 odsto u januaru, a za 15,2 odsto u februaru 2022. godine. Sve osnovne kategorije potrošačke korpe su poskupele i na mesečnom i na međugodišnjem nivou u februaru 2022, a u oba ova slučaja najviše su poskupeli prehrambeni proizvodi – usled velikog poskupljenja neprerađene hrane. Prehrambeni proizvodi su poskupeli za dva odsto na mesečnom, a za 15,2 odsto na međugodišnjem nivou. Istovremeno je neprerađena hrana poskupela za 3,4 odsto u prvom, a čak za 26,3 odsto u drugom slučaju“, ističu autori ekonomskog biltena „Makroekonomske analize i trendovi“.

Agroanalitičar Prostran
Milan Prostran / Foto: Youtube printscreen

Da su visoke cene ulaznih inputa neprerađenih proizvoda povukle opšti rast cena, odnosno inflaciju, za Biznis.rs potvrđuje i agroekonomski analitičar Milan Prostran. Prema njegovim procenama, cene hrane će rasti sve do jeseni, ali ne ubrzano kao u svetu jer je Srbija faktički „samodovoljna“ i nije toliko zavisna do uvoza, osim onoliko koliko to zahteva otvoreno tržište.  

Ipak, on smatra da se ne može govoriti ni o nekom značajnijem „obaranju cena“, imajući u vidu sve troškove i inpute koje ulaze u cenu koštanja hrane.

„To su, pre svega, energenti i neprerađeni deo, najpre pšenica i kukuruz, koji su došli do nezabeleženih cena u istoriji. Tu su još i nekih četiri-pet sirovih, neprerađenih proizvoda pored pšenice i kukuruza, kao što su soja, šećer i sirovo ulje. Očigledno je da se ne može predvideti šta će se dešavati u budućnosti, ali mi, sa druge strane, imamo sreće jer imamo sopstvenu hranu. Država je donela odgovarajuće mere i zamrzla cene osnovnih životnih namirnica na određeni period, ali kada to prođe taj period se akumulira“, ocenjuje naš sagovornik.

On smatra da je situacija nepredvidiva, da globalna kriza utiče na sve, ali da mi ipak nećemo morati da uvozimo i devizama plaćamo mnogo skuplju hranu sa berzi.

„Mi smo prošli kroz mnoge krize i znamo da se preorijentišemo na neke druge koloseke u potrošačkim navikama i do toga će sigurno doći. Mislim da smo u boljoj situaciji od nekih drugih zemalaja bar što se tiče naših robnih fondova. Ne moramo da brinemo, to su naše robe, pa država može i da na neki način usporava rast“, zaključuje agroekonomski analitičar Milan Prostran.

Građani će kupovati samo najosnovnije namirnice

Komentarišući krajnji uticaj svih ovih dešavanja na potrošačke korpe u Srbiji, Prostran objašnjava da mi imamo još uvek nisku, odnosno skromnu kupovnu moć, a naši građani su navikli da se brzo preorijentišu.

„Kupovna moć je kočničar većeg rasta cena. Verujem da će se cene pomerati naviše, ali vrlo obazrivo upravo zbog kupovne moći stanovništva. Građani će kupovati samo najosnovnije prehrambene proizvode, pa će neki drugi koje smo navikli da koristimo biti izuzeti iz potrošačke korpe ili ćemo morati da zaboravimo neke navike poput kupovine najkvalitetnije vrste mesa, mlečnih proizvoda poput sireva, putera, različitih peciva, što znači da će građani ići samo na najosnovnije“, ističe naš sagovornik.

  • MIŠKOVIĆ

    7.4.2022 #1 Author

    naslov ove vesti je ključan
    mogu da podizžu cene koliko žele ako nema ko da kupi robu na gubitnu su prodavci , proizvođaći

    Odgovori

  • SANJA

    7.4.2022 #2 Author

    Kako god da se okrene,svi su na gubitku,baca se mnogo hrane,pogotovo nq pijacama,niko ne zeli barem malo da umanje cene

    Odgovori

  • Ika

    7.4.2022 #3 Author

    Povecajte ljudima zaradu

    Odgovori

  • Anonimni

    7.4.2022 #5 Author

    Kad počnu da bacaju meso i robu vratice cene

    Odgovori

  • BOJANA

    7.4.2022 #6 Author

    Pa moraće da se smanje cene. Plate i penzije na žalost ne prate ovu inflaciju.

    Odgovori

  • Emilija

    7.4.2022 #7 Author

    Sve je poskupelo ali uskoro nece imati ko toliko da kupuje

    Odgovori

  • MADMAX

    7.4.2022 #9 Author

    Tigre jesi li to ti?

    Odgovori

  • LUKA

    7.4.2022 #10 Author

    Prehrambeni proizvodi su na međugodišnjem nivou poskupeli za 15,2 % dokle vise?

    Odgovori

  • Milovan94

    7.4.2022 #11 Author

    Pitanje je dokle će rasti ova inflacija jer čini mi se da je svaki dan sve gore i gore.

    Odgovori

  • IVAN

    7.4.2022 #12 Author

    Ulje ima ponovo da poskupi.

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.4.2022 #13 Author

    Kupovna moc ce se tek smanjiti,cene ce do jeseni da skacu,a primanja ista..

    Odgovori

  • BRANA19

    8.4.2022 #15 Author

    Pa normalno , treba zarada da se poveca…

    Odgovori

  • Anna

    8.4.2022 #16 Author

    Narod već sad gladuje. Mogu do mile volje da podižu cene. To može samo da ima kontraefekat.

    Odgovori

  • MAJALG

    10.4.2022 #17 Author

    Nazalost plate ne prate inflaciju i samim tim kupovna moc opada i ljudi nemaju dovoljno novca da isprate rast cena.

    Odgovori

  • BOJANA

    13.4.2022 #18 Author

    Mora cene da se snize, ali moraju i trgovci i proizvođači da zarade.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...