Povećanje dohotka jednako inflaciji

Kupovna moć Nemaca ostaje nepromenjena u 2024.

EUVesti

11.1.2024 08:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kupovna moć Nemaca ostaje nepromenjena u 2024. Kupovna moć Nemaca ostaje nepromenjena u 2024.
Kupovna moć građana Nemačke verovatno će se u novoj godini zadržati na nivou iz 2023. budući da će rast cena nadoknaditi raspoloživi dohodak domaćinstava,... Kupovna moć Nemaca ostaje nepromenjena u 2024.

Kupovna moć građana Nemačke verovatno će se u novoj godini zadržati na nivou iz 2023. budući da će rast cena nadoknaditi raspoloživi dohodak domaćinstava, pokazuju prognoze instituta za istraživanje tržišta GfK.

Neto raspoloživi dohodak po stanovniku iznosiće u proseku 27.848 evra, izračunali su u GfK. Iznos obuhvata i državne tranfere poput penzija, naknada za nezaposlene i dečjeg dodatka, prenosi Seebiz.

Najniži iznos za ličnu potrošnju, stanovanje, slobodno vreme i štednju, od 24.703 evra imaće na raspolaganju građani u saveznoh državi Bremen, a najviši od 30.130 evra u Bavarskoj. U poređenju sa 2023. godinom, iznos na nivou Nemačke biće veći za 2,8 odsto, odnosno 767 evra po stanovniku.

Kada se uračuna inflacija, to će biti otprilike isto kao i u 2023. godini. Povećanje raspoloživog dohotka barem će amortizovati inflaciju, koja bi u ovoj godini, prema prognozama Bundesbanke, trebalo da iznosi 2,7 odsto, saopštio je GfK.

Građani su zbog političke neizvesnosti skloni ograničenoj potrošnji, pa će i u ovoj godini verovatno ponovo biti skloniji štednji.

  • SABRINA

    11.1.2024 #1 Author

    Posle trenutnog štrajka poljoprivrednika, moguće da se prognoze i promene.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...