Veliki oprez potrošača

Božićna prodaja u Nemačkoj slabija nego prošle godine

EU

26.12.2023 10:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Božićna prodaja u Nemačkoj slabija nego prošle godine Božićna prodaja u Nemačkoj slabija nego prošle godine
Slab interes potrošača i lošija zarada, to je ovogodišnji bilans nemačkih božićnih rasprodaja. „Nažalost, poslovanje je bilo znatno slabije nego prošle godine“, rekao je... Božićna prodaja u Nemačkoj slabija nego prošle godine

Slab interes potrošača i lošija zarada, to je ovogodišnji bilans nemačkih božićnih rasprodaja. „Nažalost, poslovanje je bilo znatno slabije nego prošle godine“, rekao je za DPA direktor Nemačkog trgovačkog udruženja (HDE), Stefan Gent (Stefan Genth).

Dve trećine trgovaca, kako je dodao, nezadovoljno je i žali se na manju zaradu nego prošle godine, a zadovoljan je tek svaki šesti. To je rezultat ankete među 350 firmi širom Nemačke.

Iako prodaja ni u prošloj godini nije bila dobra, Gent za ovu godinu očekuje realan minus od pet do šest odsto. U novembru i decembru ove godine HDE očekuje promet od oko 120 milijardi evra.

Gent je rekao da je glavni razlog tako razočaravajućeg rezultata na kraju godine ogromna suzdržanost potrošača.

Recesija, inflacija i ratovi uzrokovali su veliku neizvesnost među potrošačima i imali vrlo negativan uticaj na potrošačke navike. Zbog poskupljenja energenata i rasta prodajnih cena, s problemima se suočila i trgovina na malo.

No, Gent je ukazao i na određene pozitivne trendove. U velikim gradovima dobro je išlo da trgovine rade nedeljom. Posebno su dobro prošle trgovine sportskom opremom. Prodavci odeće bili su manje zadovoljni. Taj sektor nije uspio da dostigne uobičajeni promet i posebno je osetio raspoloženje potrošača.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...