Loše vesti za 2.200 radnika

Nemački gigant Groz-Beckert šalje zaposlene na skraćeno radno vreme

SvetVesti

25.12.2023 09:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nemački gigant Groz-Beckert šalje zaposlene na skraćeno radno vreme Nemački gigant Groz-Beckert šalje zaposlene na skraćeno radno vreme
Nemački gigant u proizvodnji preciznih alata Groz-Beckert šalje zaposlene u fabrici u Albštatu na skraćeno radno vreme od 1. januara. Inflacija i visoki troškovi... Nemački gigant Groz-Beckert šalje zaposlene na skraćeno radno vreme

Nemački gigant u proizvodnji preciznih alata Groz-Beckert šalje zaposlene u fabrici u Albštatu na skraćeno radno vreme od 1. januara.

Inflacija i visoki troškovi proizvodnje već su bacili na kolena nekoliko velikih kompanija iz Baden-Virtemberga. Neke kompanije su ukinule ili preselile radna mesta u inostranstvo iako je smanjenje radnog vremena društveno odgovorniji način smanjenja troškova, prenosi B92.

Grupacija za proizvodnju alata Groz-Beckert iz Albštata, koja se smatra tržišnim liderom u proizvodnji preciznih alata za tekstilnu industriju, namerava da 1. januara pošalje na skraćeno radno vreme oko 2.200 zaposlenih u svom sedištu, navode mediji u Nemačkoj.

Kompanija, koja je osnovana 1852. godine i zapošljava gotovo 9.600 ljudi širom sveta, bori se s naglim padom potrošnje, što već dugo stvara probleme i tekstilnoj i građevinskoj industriji. Današnja kompanija Groz-Beckert vuče korene iz trgovine igračaka i sladoleda osnovane u Albštatu 1852. godine i sada je najveći poslodavac u tom okrugu. To znači da će najava skraćenog radnog vremena od 1. januara verovatno značiti sve samo ne dobre božićne vesti za zaposlene u centrali.

„Jaka inflacija imala je sve negativniji uticaj na ličnu potrošnju“, napisala je kompanija u saopštenju.

Navodi se da je i geopolitička klima uticala na volju kompanija za ulaganje. To se osetilo i u prodaji u Groz-Beckertu zbog čega bi rashode trebalo prilagoditi stanju na tržištu smanjenjem radnog vremena. Za 2.200 zaposlenih u Albštatu od 1. januara planirano je smanjenje radnog vremena za 20 posto. Tržišna situacija se kontinuirano analizira i preispituje, međutim, kompanija veruje da će ta mera ostati na snazi do sledećeg aprila.

Groz-Beckert je aktivan u više od 150 zemalja. Mediji su u julu izveštavali da kompanija za izradu alata verovatno neće moći da nastavi svoj dobar razvoj u 2023. godini zbog očekivanog oporavka tržišta u Kini i učinka potresa u Turskoj.

Takođe se navodi da se broj zaposlenih u Albštatu neće povećavati i da nedostatak kvalifikovanih radnika postaje sve veći problem.


Šot AG, nemačka multinacionalna kompanija specijalizovana za proizvodnju stakla i staklokeramike sa sedištem u Majncu, šalje gotovo 20 odsto svojih radnika na skraćeno radno vreme – takozvani Kurcarbajt.

 • SABRINA

  25.12.2023 #1 Author

  Kompanija koja je osnovana 1852.godine verovatno je do sada prošla toliko izazova. Da li je moguće da je sada zapelo?

  Odgovori

 • SHALIMAR

  25.12.2023 #2 Author

  Ako je do ovoga doslo,nije nikako dobro…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...