Anketa instituta Ifo ukazala na pesimistična očekivanja privrednika

Loše raspoloženje u privredi, Nemačka u tehničkoj recesiji

EUVesti

18.12.2023 13:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Loše raspoloženje u privredi, Nemačka u tehničkoj recesiji Loše raspoloženje u privredi, Nemačka u tehničkoj recesiji
Raspoloženje u nemačkoj privredi se u decembru iznenađujuće pokvarilo, prema nalazima ekonomskog instituta Ifo. Bundesbanka je istovremeno saopštila da se slaba faza privrede nastavila... Loše raspoloženje u privredi, Nemačka u tehničkoj recesiji


Raspoloženje u nemačkoj privredi se u decembru iznenađujuće pokvarilo, prema nalazima ekonomskog instituta Ifo. Bundesbanka je istovremeno saopštila da se slaba faza privrede nastavila u četvrtom kvartalu.

Indeks poslovne klime minhenskog instituta je u odnosu na novembar pao za 0,8 na 86,4 poena, rekli su ekonomisti u ponedeljak a prenela agencija DPA.

Analitičari su se bili nadali poveć́anju najvažnijeg, vodećeg indikatora za nemačku privredu. Očekivalo se prosečno 87,7 poena.

Oko 9.000 preduzeća koja su učestvovala u istraživanju Ifo su nepovoljno ocenila kako sadašnju situaciju, tako i očekivanja od budućeg poslovanja.

„Konjuktura i u božićno vreme ostaje slaba“, rekao je predsednik ifo Klemens Fist (Klemens Fuest).

Poslovna klima se pogoršala u industriji, trgovini i građevinarstvu. Raspoloženje se jedino razvedrilo u uslužnom sektoru, ali tek blago.

Centralna banka navodi da još nije kraj slaboj fazi nemačke privrede.

„Realni bruto domaći proizvod je u Nemačkoj u četvrtom kvartalu 2023. ponovo blago pao“, navela je Bundesbanka u ponedeljak u mesečnom izveštaju.

To je drugo tromesečje zaredom da BDP pada, što znači da je najveća evropska privreda u „tehničkoj recesiji“, podseća dpa.

  • Jj992

    18.12.2023 #1 Author

    Strasno

    Odgovori

  • SUNCE

    19.12.2023 #2 Author

    Kontinuiranim pad bdpa svakako znači da su u recesiji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...