lošiji ekonomski razvoj od očekivanog u poslednjem kvartalu 2023.

Ifo srezao prognoze nemačkog rasta

EU

16.12.2023 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ifo srezao prognoze nemačkog rasta Ifo srezao prognoze nemačkog rasta
Nemačka ekonomija će naredne godine porasti 0,9 odsto, procenio je institut za ekonomska istraživanja Ifo u najnovijoj ekonomskoj prognozi, nakon što je u septembru... Ifo srezao prognoze nemačkog rasta

Nemačka ekonomija će naredne godine porasti 0,9 odsto, procenio je institut za ekonomska istraživanja Ifo u najnovijoj ekonomskoj prognozi, nakon što je u septembru prognozirao rast od 1,4 odsto.

Za 2025. godinu, Ifo sada očekuje rast od 1,3 odsto, a ranije je bio 1,2 odsto.

Prema rečima vođe ekonomskih istraživanja u Ifou Tima Volmeršausera (Tima Wollmershäusera), lošiji ekonomski razvoj od očekivanog u poslednjem kvartalu ove godine, negativno će se odraziti i na narednu godinu, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

„Neizvesnost trenutno usporava oporavak, jer povećava sklonost potrošača štednji i smanjuje volju firmi i domaćinstava za ulaganja“, napisao je Volmeršauser, objavljujući najnovije prognoze.

Na ekonomski rast donekle utiče i nejasna situacija u vezi sa nemačkim budžetom.

“Ako bi se budžet naredne godine smanjio 20 milijardi evra, model Ifo instituta pokazuje da bi stopa rasta pala na 0,7 odsto”, objasnio je Volmeršausera.

Ipak, prema njegovoj oceni, svi podaci trenutno upućuju na oporavak ekonomije u narednoj godini, jer plate rastu, zaposlenost je visoka, kupovna moć se vraća, kamate su dosegle vrhunac, a rast cena usporava.

U drugoj polovini godine očekuje se pad stope inflacije na dva odsto, uglavnom zbog nižih cena energenata.

„Ipak, zbog snažnog rasta plata, stopa inflacije u potrošačkim uslugama još neko vreme ostaće znatno iznad tri odsto“, navodi Ifo.

Očekuje se da će se ove godine broj nezaposlenih povećati za 191.000, a naredne za dodatnih 82.000. U 2025. godini, trebalo bi da se smanji za 113.000.

Kao rezultat toga, očekuje se da će stopa nezaposlenosti biti 5,9 odsto u narednoj godini, odnosno 5,6 odsto u 2025, nakon što je u ovoj iznosila 5,7 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...