Investitori ohrabreni optimizmom centralnih banaka

Nemački indeks DAX dostigao rekordnu vrednost

BerzaEUNovacVesti

15.12.2023 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemački indeks DAX dostigao rekordnu vrednost Nemački indeks DAX dostigao rekordnu vrednost
Nemački berzanski indeks DAX prvi put je premašio granicu od 17.000 bodova u četvrtak nakon što je ojačao za 1,4 odsto. DAX je dostigao... Nemački indeks DAX dostigao rekordnu vrednost

Nemački berzanski indeks DAX prvi put je premašio granicu od 17.000 bodova u četvrtak nakon što je ojačao za 1,4 odsto. DAX je dostigao 17.002 boda ojačan izgledima da će ključne kamatne stope uskoro početi da padaju.

Tokom svog porasta na kraju godine sa najnižeg nivoa u oktobru, indeks je nadmašio svoju četvoromesečnu najvišu vrednost prošle nedelje i nakon toga rekordno rastao svakodnevno, prenosi Seebiz.

Američke Federalne rezerve zadržale su u sredu svoje ključne kamatne stope nepromenjenim, a njihova privredna prognoza sugeriše da će verovatno biti tri smanjenja kamatnih stopa u 2024. godini, za ukupno 0,75 procenata, što je premašilo ranija očekivanja trgovaca.

Evropska centralna banka dan kasnije donela je istu odluku da ne menja kamatne stope, kao i Banka Engleske. Investitori u Evropi očekuju da će smanjenje kamatnih stopa krenuti u aprilu.

Rekordna vrednost DAX indeksa u suprotnosti se sa lošom ekonomskom situacijom u Nemačkoj.
Međutim, akcionari često nisu fokusirani na trenutnu situaciju, nego na buduću dobit. Takođe, većina od 40 kompanija uvrštenih u DAX ima međunarodnu prisutnost.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...