“Za sve zemlje koje žele u EU da važe isti uslovi”, poručuju iz bundesrata

Zapadni Balkan ne sme da bude zaboravljen nauštrb Moldavije i Ukrajine

EURegionSrbijaU fokusu

15.12.2023 15:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Zapadni Balkan ne sme da bude zaboravljen nauštrb Moldavije i Ukrajine Zapadni Balkan ne sme da bude zaboravljen nauštrb Moldavije i Ukrajine
Bundesrat, veće pokrajina nemačkog parlamenta, podržalo je početak pregovora o pristupanju Ukrajine i Moldavije Evropskoj uniji, kao i evropski put zemalja Zapadnog Balkana. „Proširenje... Zapadni Balkan ne sme da bude zaboravljen nauštrb Moldavije i Ukrajine

Bundesrat, veće pokrajina nemačkog parlamenta, podržalo je početak pregovora o pristupanju Ukrajine i Moldavije Evropskoj uniji, kao i evropski put zemalja Zapadnog Balkana.

„Proširenje je zbog razvoja događaja u svetu u geopolitičkom interesu same Evropske unije“, navodi se u zajedničkoj izjavi koju su poslanici izglasali u petak. „Dosadašnja proširenja su, pokazala je istorija, Evropsku uniju učinila jačom“, rekao je premijer Bremena, Andreas Bovenšulte (Andreas Bovenschulte), prenela je agencija DPA.

Iako je sada pažnja usmerena na Ukrajinu, ne smeju se zaboraviti zemlje Zapadnog Balkana od kojih neke već 20 godina nastoje da budu deo EU, dodao je Bovenšulte.

I ministarka za Evropu pokrajine Hesen Lucija Putrih (Lucia Puttrich) istakla je da treba „pružiti ruku“ milionima ljudi u istočnoj i jugoistočnoj Evropi. Ulazak u Uniju se, prema njenim rečima, već odavno više ne zasniva samo na ekonomskim razlozima.

„To je ulazak u porodicu vrednosti. U porodicu koja obećava bezbednost, blagostanje i mir“, rekla je Putrihova dodajući i da za zemlje koje žele u EU ne mogu da važe (novi) posebni uslovi. Države, zaključila je, moraju da ispune dosadašnje preduslove za članstvo.

Slično je govorio i ministar za Evropu Severne Rajne-Vestfalije, Natanijel Liminiski (Nathanael Liminski), koji je zemlje kandidate za članstvo pozvao da „započnu turbo reforme“.

Evropska unija je na samitu u četvrtak odlučila da počne pregovore o članstvu sa Ukrajinom i Moldavijom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...