Najavljeno smanjenje saveznih subvencija

Nemačka vlada postigla dogovor o budžetu za 2024. i sprečila finansijsku krizu

EUInvesticije

13.12.2023 17:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nemačka vlada postigla dogovor o budžetu za 2024. i sprečila finansijsku krizu Nemačka vlada postigla dogovor o budžetu za 2024. i sprečila finansijsku krizu
Nemačka vlada postigla je u sredu sporazum o budžetu za narednu godinu, sprečivši finansijsku krizu izazvanu presudom suda prošlog meseca, kojom je napravljena velika... Nemačka vlada postigla dogovor o budžetu za 2024. i sprečila finansijsku krizu

Nemačka vlada postigla je u sredu sporazum o budžetu za narednu godinu, sprečivši finansijsku krizu izazvanu presudom suda prošlog meseca, kojom je napravljena velika budžetska rupa od oko 17 milijardi evra.

Koalicija Socijaldemokrata, Zelenih i Slobodnih demokrata nekoliko nedelja je pregovarala o budžetu, nakon što je najviši nemački sud poništio odluku o prenameni 60 milijardi evra. Taj novac je prvobitno bio namenjen za ublažavanje posledica pandemije, pa preusmeren za borbu protiv klimatskih promena i za modernizaciju zemlje, prenosi Beta.

Koalicija koju predvodi kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) pristala je na bolne rezove u finansiranju zelene energije i subvencijama za izgradnju, transportne troškove i industriju, kako bi se uskladila sa strogim pravilima o javnim finansijama Berlina.

„Vlada se drži svojih ciljeva. Snažno podržavamo klimatski neutralnu transformaciju naše zemlje, jačamo socijalnu koheziju i nastavljamo da podržavamo Ukrajinu u njenoj odbrani od Rusije. Ali jasno je da se moramo snaći sa znatno manje novca da bismo postigli te ciljeve“, izjavio je danas Šolc.

Najavljeno je ukidanje nekih klimatskih subvencija, smanjenje rashoda pojedinih ministarstava i smanjenje saveznih subvencija. Osim toga povećaće se i nameti na benzin i dizel, kao i za grejanje na fosilna goriva.

Fond za klimu i transformaciju (KTF) trebalo bi da ostane središnji instrument klimatski prihvatljivog restrukturiranja privrede. Međutim, fond će na raspolaganju za narednu godinu imati 12 milijardi evra manje, rekao je Šolc.

Olaf Šolc/Foto: Beta/AP

Do 2027. godine rezovi bi iznosili 45 milijardi evra, a fond će ukupno raspolagati sa oko 160 milijardi evra.

Kako bi osigurala podršku industrije za energetsku transformaciju, vladajuća koalicija namerava, između ostalog, smanjiti subvencije za kupovinu električnih automobila. Osim toga, smanjiće se i državno sufinansiranje proizvodnje solarne energije.

Ministar finansija Kristijan Lindner iz Slobodnih demokrata pozdravio je sporazum i rekao da on pokazuje da je Nemačka posvećena „kursu fiskalne konsolidacije“.

Paket smanjenja poreza za domaćinstva od 15 milijardi evra biće sproveden prema planu, rekao je Lindner, kao i smanjenje poreza na struju od tri milijarde evra.

Neophodni su neki bolni rezovi u politici zaštite životne sredine, rekao je vicekancelar Robert Habek iz stranke Zelenih. „To je cena koju moramo da platimo za zadržavanje centralnih komponenti, razvoj vodonične ekonomije i dekarbonizaciju industrije“, rekao je on.

  • SUNCE

    13.12.2023 #1 Author

    Nemačka je najbolji primer kako čovek iz tajanstveni fazloga može da radi u korist štete tj.na štetu svoje države.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    13.12.2023 #2 Author

    Ne svidja mi se ni malo sta se desava u Nemackoj..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...