pritisak na kancelara sve veći

Novi udarac Šolcu – budžetska kriza ulazi u 2024.

EU

8.12.2023 10:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Novi udarac Šolcu – budžetska kriza ulazi u 2024. Novi udarac Šolcu – budžetska kriza ulazi u 2024.
Nemački parlament neće moći na vreme da glasa o budžetu za iduću godinu, navela je u četvrtak prominenta poslanica Socijaldemokratske partije (SPD) kancelara Olafa... Novi udarac Šolcu – budžetska kriza ulazi u 2024.

Nemački parlament neće moći na vreme da glasa o budžetu za iduću godinu, navela je u četvrtak prominenta poslanica Socijaldemokratske partije (SPD) kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) u SMS poruci partijskim kolegama.

Šolcova tročlana koalicija, koja uključuje i ekološku stranku Zelenih i liberalnu Slobodnu demokratsku partiju (FDP), ne uspeva da se dogovori o prekrajanju budžeta nakon što je prethodni, neposredno pred zaključenje pao zbog istorijske odluke Ustavnog suda u novembru.

„Mada smo sa svoje strane uradili sve što smo mogli, budžet za 2024. više ne može pravovremeno, ove godine, biti odobren“, poručila je poslaničkom klubu SPD u Bundestagu poslanica Katja Mast.

Njena poruka, u koju je agencija DPA imala uvid, bila je adresirana na sve poslanike SPD u Bundestagu, predstavničkom domu nemačkog parlamenta.

Ustavni sud je u novembru zaključio da je Šolcova vlada prekršila zakon prelivanjem novca iz kriznog pandemijskog fonda, koji je popunila kreditima za druge svrhe.

To je iz nacrta budžeta, koji je bio jednu sednicu budžetskog odbora od zaključivanja i slanja u parlament, precrtalo milijarde evra.

Ukupno se radi o 60 milijardi, što budžetskih, što vanbudžetskih sredstava u narednih nekoliko godina.

Pregovori koje Šolc od ponedeljka do kasno u sredu lično vodio sa liderima Zelenih i FDP, vicekancelarom Robertom Habekom (Robert Habeck) i ministrom finansija Kristijanom Lindnerom (Christian Lindner), nisu proizveli rešenje.

Kada konačno zaključi nacrt budžeta, on pre slanja u parlament mora da prođe još nekoliko instanci, od ekspertske provere, preko odbora za budžet Bundestaga, glasanje u Bundestagu i, konačno, u Bundesratu, domu pokrajina.

Još u sredu se nagađalo da bi Bundesrat, pod uslovom da se nacrt pojavi na vreme, o budžetu mogao da glasa 22. decembra.

Ako parlament ne usvoji budžet na vreme, država će neko vreme morati da se vanredno finansira.

Ako se predviđanje o budžetu obistini, biće to novi ozbiljan udarac Šolcu. Kancelar je, naime, dugo i pod sve većim pritiskom zbog očigledno teškog rešavanja kriza sa koalicionim pratnerima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...